Gofry z mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy to mój kuchenny przebój ostatniego roku. Panierowałam w niej kalafiory, brokuły i boczniaki a także kotlety sojowe. Była ulubionym dodatkiem do placków ziemniaczanych i z cukinii. Najczęściej jednak łączyłam w pośpiechu mąkę z wodą i piekłam chrupiące gofry. Przepis z dwóch składników to mój sposób na szybkie, zdrowe gofry. Ich największą zaletą jest nudna przewidywalność, gdyż wychodzą z zamkniętymi oczami. Poratują, gdy zabraknie świeżych bułek, zastąpią glutenowe pieczywo, przypomną o niezdrowych gofrach z nadmorskich deptaków.
Składniki:
- 200 gramów mąki z ciecierzycy
- 350 mililitrów wody
- sól (czasem pomijam)
- olej roślinny do posmarowania gofrownicy.
Przyotowanie:
- Mieszam składniki. Masa powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzewam gofrownicę i piekę gofry aż do momentu, gdy będą chrupiące.
- Podaję na różne sposoby, w wersji wytrawnej : wegański ser pleśniowy, trochę pesto, warzywa, wersji na słodko: roślinny jogurt, owoce, syrop klonowy.