Wegański gzik z pyrami

Klasyk z kuchni wielkopolskiej w wegańskiej odsłonie.

Składniki:

  • 180 gramów tofu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • 4 łyżki roślinnego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • 500 gramów ugotowanych lub upieczonych ziemniaków w mundurkach.

Przygotowanie:

  1. Tofu rozdrobnić widelcem. Dodać sok z cytryny i sok kiszonych ogórków. Można odstawić na kilka minut, by dobrze się zakwasiło.
  2. Dodać resztę składników. Doprawić w razie potrzeby.
  3. Zajadać z ziemniakami i np,. świeżymi warzywami.