Jesienne, śliwkowe crumble
I znów mamy zimne poranki, kiedy to marzy się tylko o kubku gorącej, parującej kawy i ciepłym śniadaniu. Tutaj na pomoc przychodzą wszelakie sycące owsianki, jaglanki i proste crumble z owocami. Moja propozycja to śliwki pod kokosową kruszonką. Jesiennie, szybko i pysznie!
ŚLIWKOWE CRUMBLE – SKŁADNIKI:
- 700 gramów śliwek
- 200 gramów mąki kokosowej
- 150 gramów płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy lub innego dodatku słodzącego
- pół łyżeczki cynamonu
- jogurt roślinny.
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki pozbawiam pestek, przepoławiam na pół i umieszczam w żaroodpornym naczyniu.
- Z mąki, płatków, oleju i syropu z agawy robię błyskawiczną kruszonkę.
- Posypuję nią śliwki, na sam wierzch sypię cynamon.
- Zapiekam w 180 stopniach przez około 25 -30 minut do zarumienia.
- Podaję z jogurtem roślinnym.