Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego warzywa w trochę inny, niż dotychczas sposób. Marynata sprawia, że ma ciekawy smak i jest chrupiący. Doskonale komponuje się z prostym sosem z tahini i pestkami grantu. No i trzeba przyznać, że wygląda imponująco – trochę jak tort kalafiorowy 😀
KALAFIOR PIECZONY W CAŁOŚCI:
- 1 kalafior o wadze ok. 1-1,5 kg
- 4 łyżki roślinnego oleju (może być jakiś o orzechowych nutach)
- 3 łyżki papryki wędzonej
- 3 ziela angielskie
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sos:
- 200 gramów jogurtu sojowego lub kokosowego
- 3 łyżeczki tahini (pasty z sezamu)
- 2 małe ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- pestki granatu do posypania
- natka pietruszki/kolendra (dodałam oregano i też było pysznie)
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafior należy umyć, pozbawić liści i grubszej podstawy (trzeba ją delikatnie odciąć tak, by nie całość głowy kalafiora nie rozpadła się 🙂
- W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić i gotować cały kalafior ok. 10 minut.
- Ziele angielskie i goździki rozcieram w moździerzu. Łączę z olejem roślinny, papryką wędzoną i resztą składników.
- Marynatę dokładnie wcieram w kalafior, starając się by trafiła także między jego różyczki.
- Kalafior piekę w temperaturze 180-200 stopni 40-50 minut. Lepiej sprawdzić, czy jest miękki. W połowie pieczenia zakrywam go papierem, by nie zwęglił się 🙂 Ja swojego kalafiora piekłam w tortownicy 🙂
- Składniki na sos mieszam razem.
- Polewam gorącego kalafiora sosem i posypuje pestkami granatu oraz zieleniną.