Kalafior pieczony w całości

Kalafior pieczony w całości to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego warzywa w trochę inny, niż dotychczas sposób. Marynata sprawia, że ma ciekawy smak i jest chrupiący. Doskonale komponuje się z prostym sosem z tahini i pestkami grantu. No i trzeba przyznać, że wygląda imponująco – trochę jak tort kalafiorowy 😀

kalafior pieczony w całości

KALAFIOR PIECZONY W CAŁOŚCI:

  • 1 kalafior o wadze ok. 1-1,5 kg
  • 4 łyżki roślinnego oleju (może być jakiś o orzechowych nutach)
  • 3 łyżki papryki wędzonej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sos:

  • 200 gramów jogurtu sojowego lub kokosowego
  • 3 łyżeczki tahini (pasty z sezamu)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • pestki granatu do posypania
  • natka pietruszki/kolendra (dodałam oregano i też było pysznie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafior należy umyć,  pozbawić liści i grubszej podstawy (trzeba ją delikatnie odciąć tak, by nie całość głowy kalafiora nie rozpadła się 🙂
  2. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić i gotować cały kalafior ok. 10 minut.
  3. Ziele angielskie i goździki rozcieram w moździerzu. Łączę z olejem roślinny, papryką wędzoną i resztą składników.
  4. Marynatę dokładnie wcieram w kalafior, starając się by trafiła także między jego różyczki.
  5. Kalafior piekę w temperaturze 180-200 stopni 40-50 minut. Lepiej sprawdzić, czy jest miękki. W połowie pieczenia zakrywam go papierem, by nie zwęglił się 🙂 Ja swojego kalafiora piekłam w tortownicy 🙂
  6. Składniki na sos mieszam razem.
  7. Polewam gorącego kalafiora sosem i posypuje pestkami granatu oraz zieleniną.