Kanapki z pieczonymi pomidorkami z szarmulą
Kanapki na śniadanie mogą być nudne, ale na pewno nie takie! Kanapki z pieczonymi pomidorkami to moja propozycja na wolne, weekendowe śniadanie. Słodkie, pieczone pomidory, które otula przepyszna, marokańska marynata szarmula, o której pisałam niedawno. Do tego kilka liści szpinaku lub innej zieleniny oraz dobry chleb – śniadanie na piątkę 🙂
KANAPKI Z PIECZONYMI POMIDORKAMI Z SZARMULĄ – SKŁADNIKI:
- 500 gramów pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki szarmuli, z tego przepisu ->Chermoula
- 6-8 kromek ulubionego chleba, najlepiej na zakwasie
- garść liści szpinaku lub innych zielonych liści
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidorki myję, przekładam je do naczynia, w którym będę je piekła. Pomidorki lekko zgniatam tłuczkiem do ziemniaków – łatwiej uwolnią swój słodki smak.
- Do pomidorków dodaję szarmulę i dokładnie mieszam.
- Piekę je w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut.
- Na kromki chleba nakładam liście szpinaku i pomidorki wraz z ich aromatycznym sosem.