Kuskus z kalafiora

Kuskus z kalafiora jest bardzo świeżą i zdrową propozycją. Nie ma nic gorszego niż rozgotowany kalafior, w tej sałatce można cieszyć się jego smakiem w najprostszej i surowej postaci. Ta sałatka jest świetnym pomysłem na spakowanie jej w pudełko i zabranie ze sobą. Jeżeli ktoś nie przepada za rodzynkami, a wiem, że jest sporo takich osób, można je zastąpić suszoną żurawiną lub innymi owocami. Dodadzą one słodyczy i przełamią smak całości. Warto też pamiętać o bardzo drobnym posiekaniu ziół 🙂 

Kuskus-z-kalafioraKUSKUS Z KALAFIORA – SKŁADNIKI:

  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka, czerwona cebula
  • 50 – 70 gramów rodzynek lub innych suszonych owoców
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki syropu z daktyli lub innego słodkiego dodatku
  • 2 goździki
  • 50 gramów pestek dyni
  • sól i pieprz
  • świeże warzywa np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka czy kalarepa.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafior dzielę na różyczki, myję i osuszam.
  2. Rozdrabiam kalafior w mikserze. Można także zetrzeć go na tarce.
  3. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek bardzo drobno kroję. Kroję też bardzo drobno łodyżki natki i koperku – będą przyjemnie chrupać.
  4. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę.
  5. Przyprawy rozdrabniam w moździerzu.
  6. Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  7. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję nimi kuskus.
  8. Przyprawiam do smaku.
  9. Dodaję świeże warzywa.