Kuskus z kalafiora
Kuskus z kalafiora jest bardzo świeżą i zdrową propozycją. Nie ma nic gorszego niż rozgotowany kalafior, w tej sałatce można cieszyć się jego smakiem w najprostszej i surowej postaci. Ta sałatka jest świetnym pomysłem na spakowanie jej w pudełko i zabranie ze sobą. Jeżeli ktoś nie przepada za rodzynkami, a wiem, że jest sporo takich osób, można je zastąpić suszoną żurawiną lub innymi owocami. Dodadzą one słodyczy i przełamią smak całości. Warto też pamiętać o bardzo drobnym posiekaniu ziół 🙂
KUSKUS Z KALAFIORA – SKŁADNIKI:
- 1 średni kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka, czerwona cebula
- 50 – 70 gramów rodzynek lub innych suszonych owoców
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 mała papryczka chilli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- pół łyżeczki syropu z daktyli lub innego słodkiego dodatku
- 2 goździki
- 50 gramów pestek dyni
- sól i pieprz
- świeże warzywa np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka czy kalarepa.
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafior dzielę na różyczki, myję i osuszam.
- Rozdrabiam kalafior w mikserze. Można także zetrzeć go na tarce.
- Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek bardzo drobno kroję. Kroję też bardzo drobno łodyżki natki i koperku – będą przyjemnie chrupać.
- Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę.
- Przyprawy rozdrabniam w moździerzu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni i posypuję nimi kuskus.
- Przyprawiam do smaku.
- Dodaję świeże warzywa.