Pieczony bakłażan z za’atarem i sosem tahini
Pieczony bakłażan z zaa’tarem jest ekspresowym obiadem z Bliskiego Wschodu. Przepięknie pachnie i podany wraz z sałatką tabbouleh (przepis TUTAJ) i szybkim sosem tahini komponuje się w lekki, orientalny obiad, na który Was zapraszam.
PIECZONY BAKŁAŻAN Z ZA’ATAREM I SOSEM TAHINI – SKŁADNIKI:
- 2 spore bakłażany
- 6 łyżek za’ataru (np. z mojego przepisu)
- oliwa z oliwek lub olej roślinny
Sos tahini:
- 4- 5 łyżek tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 – 3 ząbki pieczonego czosnku
- kilka łyżek wody
- kilka kropel syropu klonowego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki lub kolendra
- owoce granatu
PRZYGOTOWANIE:
- Mieszankę przypraw za’atar mieszam z oliwą.
- Bakłażan przekrawam na pół, wzdłuż i nacinam go na krzyż.
- Przygotowaną pastę za’atarową nakładam na bakłażan, pamiętając by przyprawy dotarły wgłąb warzywa.
- Piekę bakłażany w 180 stopniach, aż będą miękkie. Czas zależy od wielkości warzyw. Obok kładę całe ząbki czosnku w łupinkach.
- Pastę tahini mieszam z sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję upieczony czosnek, bez łupinek oraz kilka łyżek wody.
- Bakłażany polewam tahiniowym sosem, dekoruję ziołami i owocami granatu.
- Podaję z kaszą bulgur, kus kusem lub sałatką tabbouleh (przepis: https://konkolpolny.pl/tabbouleh/)