Mezze party – orientalne przekąski na imprezę
Mezze, tapas, antipasti, przekąski, zakąski – małe przystawki, które urozmaicają każde spotkanie. Mezze popularne na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach, składają się często z warzyw (także marynowanych), oliwek i różnorodnych past.Wpadają znajomi a nie chcecie serwować chipsów i paluszków? Podaję kilka sprawdzonych przepisów na szybkie przekąski, do których potrzebujemy miksera i troszkę czasu. Hummus, muhammara i baba ganoush oraz chrupiąca ciecierzyca miały już swoje 5 minut na blogu. Wygodne i praktyczne jest to, że do hummusu i pieczonej ciecierzycy potrzebujemy tego samego składnika. Dobrze jest więc dzień wcześniej, wieczorem, namoczyć odpowiednią ilość ciecierzycy. W przypadku muhammary i baba ganoush warzywa do obu past powinny być pieczone. Upieczone obieramy ze skórek i oddzielnie miksujemy. Podajemy ze świeżymi warzywami pociętymi na słupki, świeżym pieczywem lub chlebkami pita. Prawda, że proste? 🙂