Miętowy bób z soczewicą
Miętowy bób z soczewicą to leniwy, super prosty i zdrowy posiłek. W upalne dni może być lekką kolacją. Mięta świetnie komponuje się z cytrynowym dressingiem i przepysznym bobem. Miętowo cytrynowy sos dodaje lekkości i przyjemnie odświeża całość.
MIĘTOWY BÓB Z SOCZEWICĄ – SKŁADNIKI:
- 500 gramów bobu
- 120 gramów zielonej soczewicy
- garść świeżej mięty
- kilka liści bazylii
- 40-50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju np. lnianego
- 4 łyżki soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę gotuję do miękkości.
- Bób wrzucam do osolonego wrzątku. Młody bób gotuje się bardzo szybko, ja swój wyjęłam po 5 minutach. Można w trakcie gotowania sprawdzać jaki stopień miękkości nam odpowiada.
- Lekko ostudzony bób obieram z łupinek.
- Świeże zioła, oliwę, czosnek, sok z cytryny miksuję.
- Bób mieszam z soczewicą. Polewam ziołowy sosem. Dekoruję świeżą miętą.