Migdałowa polenta z borówkami
Migdałowa polenta z borówkami to kolejny pomysł na kaszę kukurydzianą tym razem na słodko. Można potraktować ten przepis jako zdrowy deser lub pyszne, słodkie śniadanie. Podobnie jak przy polencie ze szparagami, gotujmy kaszę kukurydzianą nieco dłużej, często mieszając.
MIGDAŁOWA POLENTA Z BORÓWKAMI – SKŁADNIKI:
- pół kubka kaszy kukurydzianej
- 2, 5 kubka mleka migdałowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 30 gramów płatków migdałów
- borówki lub inne owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę kukurydzianą rozprowadzam w zimnym mleku dokładnie mieszając i pozbywając się wszelakich grudek.
- Gotuję na bardzo małym ogniu często mieszając około 25 minut. Można gotować krócej, ale polenta jest smaczniejsza, gdy gotuje się nieco dłużej.
- Pod koniec gotowania dodaję syrop z agawy oraz płatki migdałów. Dokładnie mieszam.
- Podaję ze świeżymi borówkami.