Miska zdrowia z pszenicą kamut
Zapraszam Was dziś na michę pełną zdrowia. Wiosenną, kolorową i po prostu bardzo smaczną. Użyłam do niej pszenicy kamut. Jest to starożytna odmiana pszenicy, którą uprawiano w Egipcie i Mezopotamii. Przy jej uprawie nie dokonano żadnych modyfikacji genetycznych. Więcej w niej białka, posiada także m.in. selen i magnez. Idealnie pasuje do mojej wiosennej michy zdrowia.
MISKA ZDROWIA Z PSZENICĄ KAMUT
- 160 gramów pszenicy kamut
- 100 gramów zielonej soczewicy
- 200 gramów jarmużu pociętego na małe kawałki
- 1 niewielki ogórek
- 1 awokado
- garść roszponki lub innej zieleniny
- czerwona cebula drobno pokrojona w piórka (użyłam marynowanej czerwonej cebuli, przepis od Jarzynovej )
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pszenicę kamut trzeba wypłukać i najlepiej moczyć całą noc w wodzie. Następnie gotujemy ją na niedużym ogniu ok. 45 minut (1 szklanka pszenicy- 3 szklanki wody)
- Składniki na dressing mieszam w niewielkim słoiku.
- Ogórek i awokado kroje w plasterki.
- Wszystko razem mieszamy lub kładziemy obok siebie, by bardziej cieszyło oko 🙂