Miska zdrowia z pszenicą kamut

Zapraszam Was dziś na michę pełną zdrowia. Wiosenną, kolorową i po prostu bardzo smaczną. Użyłam do niej pszenicy kamut. Jest to starożytna odmiana pszenicy, którą uprawiano w Egipcie i Mezopotamii. Przy jej uprawie nie dokonano żadnych modyfikacji genetycznych. Więcej w niej białka, posiada także m.in. selen i magnez. Idealnie pasuje do mojej wiosennej michy zdrowia.

MISKA ZDROWIA Z PSZENICĄ KAMUT

  • 160 gramów pszenicy kamut
  • 100 gramów zielonej soczewicy
  • 200 gramów jarmużu pociętego na małe kawałki
  • 1 niewielki ogórek
  • 1 awokado
  • garść roszponki lub innej zieleniny
  • czerwona cebula drobno pokrojona w piórka (użyłam marynowanej czerwonej cebuli, przepis od Jarzynovej )

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pszenicę kamut trzeba wypłukać i najlepiej moczyć całą noc w wodzie. Następnie gotujemy ją na niedużym ogniu ok. 45 minut (1 szklanka pszenicy- 3 szklanki wody)
  2. Składniki na dressing mieszam w niewielkim słoiku.
  3. Ogórek i awokado kroje w plasterki.
  4. Wszystko razem mieszamy lub kładziemy obok siebie, by bardziej cieszyło oko 🙂