Mujadara – ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
Mujadara to bardzo proste danie, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to szybki pilaw, w którego skład wchodzi zaledwie kilka składników. Może być ratunkowym daniem, gdy w zapasach pusto lub urozmaiconym dodatkiem do dania głównego czy sałatki. W Libanie, Iraku czy innych krajach występują różne jej wariacje, często serwowana jest z jogurtem. W Izraelu jedzona jest z mięsem, jako dodatek. Muajdara w arabskim świecie jest podawana najczęściej rodzinom, dla gości szykowane są bardziej wykwintne dania. Ciekawostką jest fakt, że Mujadarę jedzą arabscy chrześcijanie w Wielkim Poście. Spożywana jest także w czasie Ramadanu.
MUJADARA – SKŁADNIKI:
- 1 kubek zielonej soczewicy
- 1 kubek ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- kilka łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy na pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Karmelizujemy cebulę, aż stanie się słodka i brązowa.
- Gdy cebula jest prawie gotowa, wrzucamy przyprawy i chwilę je przesmażamy, by uwolniły swój aromat.
- Wsypujemy soczewicę oraz ryż. Całość zalewamy wodą. Mieszamy i czekamy aż soczewica i ryż wchłoną wodę i staną się miękkie. Gdy woda wyparuje za szybko, uzupełniamy ją i uważamy by całość się nie przypaliła.
- Podajemy z warzywami, pociętą papryczką chilli.