Pho – wietnamska, rozgrzewająca zupa

Pho, zupa pochodząca z kuchni wietnamskiej, zdobyła serca smakoszy azjatyckich smaków na długo przed ramenem. Tradycyjnie gotuje się ją na mięsnym wywarze, lecz dzięki swej popularności zyskała wiele rodzajów, także tych bezmięsnych. Pho jest bogatą zupą, pożywną i dającą dużo energii, dlatego można jadać ją na śniadanie. Do jej przygotowania potrzeba sporo składników i trochę czasu, ale dzięki temu możemy cieszyć się jej bogatym, esencjonalnym smakiem. Sekretem pho jest długie gotowanie bulionu na małym ogniu. Zupa powinna się gotować co najmniej trzy godziny. Dla wydobycia głębszego smaku, warto warzywa, szczególnie cebulę, czosnek  i imbir, opalić nad kuchenką.  Pho

PHO – SKŁADNIKI:

Bulion:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule lub 4 mniejsze (można użyć szalotek)
  • pół główki czosnku
  • 8 cm świeżego imbiru
  • papryczka chilli
  • 30 gramów grzybów mun
  • 3 litry wody
  • 5 cm kory cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • sól
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 300 gramów makaronu ryżowego

Do przybrania:

  • szczypior
  • pak choi
  • świeża kolendra
  • limonka
  • sezam do posypania
  • papryczka chilli

PRZYGOTOWANIE PHO:

  1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler opalamy, by nabrały dymnego aromatu. Można je także podpiec w piekarniku.
  3. Podobnie opalamy imbir i przeciętą na pół główkę czosnku. Tak samo robimy z przepołowioną cebulą. Cebuli i czosnku nie obieramy z łupin, dadzą one dodatkowy smak bulionowi.
  4. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy opalone warzywa.
  5. Grzybki mun odsączamy z wodę i wlewamy ją do bulionu. Grzybki tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty.
  6. Do bulionu dodajemy wszystkie przyprawy, czyli anyż, korę cynamonu, goździki. Wrzucamy papryczkę chilli. Dodajemy olej sezamowy.
  7. Całość gotujemy na małym ogniu przez dłuższy czas, od 2 do 3,5 godziny.
  8. Pod sam koniec gotowania doprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym oraz cukrem.
  9. Na dno miseczek, w których będziemy serwować pho, kładziemy makaron ryżowy i zalewamy go gorącym bulionem. Wystarczy kilka minut aż stanie się miękki.
  10. Podajemy ze świeża kolendrą, limonką, szczypiorkiem, sezamem oraz papryczką chilli. Warto dodać też jakieś chrupiące warzywo, ja dodałam liście pak choi.

Pho