Ormiańska sałatka z kaszą bulgur – Eetch
Na pewno większość z nas robiąc postanowienia noworoczne, wpisała na listę zdrowe odżywianie i jedzenie większej ilości warzyw i owoców. Zima nie sprzyja takim postanowieniom, warzywniaki zieją pustkami. Dlatego smacznym i szybkim rozwiązaniem będzie ormiańska sałatka Eetch (nazywana także itch, metch). Sałatkę robi się naprawdę szybko i jest świetnym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie czy kolację.
ORMIAŃSKA SAŁATKA EETCH – SKŁADNIKI:
- 200 gramów kaszy bulgur
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (może być także passata, można dodać jej trochę więcej i poczekać aż woda odparuje)
- 1 duża cebula
- 1 pomidor (obrany ze skórki)
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- pestki z połowy owocu granatu
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- szczypta chilli w proszku
- sok z połowy cytryny plus łyżeczka startej skórki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka melasy z granatów lub syropu daktylowego (opcjonalnie)
- kilka łyżek oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zazwyczaj zalewam ją wrzątkiem i zostawiam na jakiś czas, aż wchłonie wodę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju z dodatkiem wszystkich przypraw, pozwoli to bardziej rozwinąć ich aromat.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wyłączamy gaz.
- Do cebuli wsypujemy miękką kaszę, pokrojony pomidor i poszatkowaną natkę, szczypiorek oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy
- Na sam koniec dodajemy owoce granatu.
- Doprawiamy do smaku.