Pikantna marokańska zupa marchewkowa

Kremowa, pożywna i aromatyczna zupa marchewkowa rozgrzewa i dostarcza organizmowi sporo beta-karotenu. Dzięki dodatkowi marchwi i przecieru pomidorowego jest również słodka. Dobór przypraw sprawia, że na chwilę przenosimy się do słonecznego Maroka i zapominamy na moment o szarym pejzażu za oknem. Trochę słodka, lekko pikantna, w sam raz na tę porę roku.

PIKANTNA MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA:

  • 450 gramów marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki wody
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję na kostkę. Marchewkę i czosnek w cienkie plasterki.
  2. Rozgrzewam oliwę w garnku i wrzucam cebulę i czosnek.
  3. Smażę około 5 minut, ciągle mieszając.
  4. Dodaję marchewkę, przecier pomidorowy, ryż oraz wszystkie przyprawy. Zalewam wszystko wodą i doprowadzam do wrzenia. Duszę pod przykryciem około 20 minut.
  5. Gdy warzywa i ryż będą miękkie miksuję całość na krem.
  6. Doprawiam do smaku.
  7. Podaję ze świeżą kolendrą.

Marokańska zupa z marchwi

*przepis pochodzi z książki „Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw”.