Pikantna marokańska zupa marchewkowa
Kremowa, pożywna i aromatyczna zupa marchewkowa rozgrzewa i dostarcza organizmowi sporo beta-karotenu. Dzięki dodatkowi marchwi i przecieru pomidorowego jest również słodka. Dobór przypraw sprawia, że na chwilę przenosimy się do słonecznego Maroka i zapominamy na moment o szarym pejzażu za oknem. Trochę słodka, lekko pikantna, w sam raz na tę porę roku.
PIKANTNA MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA:
- 450 gramów marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 3 szklanki wody
- świeża kolendra lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję na kostkę. Marchewkę i czosnek w cienkie plasterki.
- Rozgrzewam oliwę w garnku i wrzucam cebulę i czosnek.
- Smażę około 5 minut, ciągle mieszając.
- Dodaję marchewkę, przecier pomidorowy, ryż oraz wszystkie przyprawy. Zalewam wszystko wodą i doprowadzam do wrzenia. Duszę pod przykryciem około 20 minut.
- Gdy warzywa i ryż będą miękkie miksuję całość na krem.
- Doprawiam do smaku.
- Podaję ze świeżą kolendrą.
*przepis pochodzi z książki „Zdrowie na talerzu. Lecznicze właściwości potraw”.