Gruziński kalafior w orzechowym sosie

W Gruzji ciężko zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Gdy na stół wjeżdżają przystawki, sałatki, zioła, bakłażany, różne chlebki i pyszne, domowe wino trudno o umiar. Kalafior w sosie orzechowym to kolejny pomysł na ciekawą, warzywną przystawkę lub (z dodatkami) danie główne. Kluczowym tutaj jest przyprawienie kalafiora sosem z orzechów włoskich. Rozdrobnione przypominają trochę twarożek, można je zmiksować dokładniej by zmieniły się w gładszą pastę. Orzechowy sos świetnie komponuje się z pieczonym kalafiorem i z owocami grantu. Smaczne i zdrowe!

Gruziński kalafiorGRUZIŃSKI KALAFIOR W ORZECHOWYM SOSIE – SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior około 1 – 1.5 kg
  • 200 gramów orzechów
  • łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki gruzińskiej przyprawy chmeli suneli ( lub po pół łyżeczki kolendry, bazylii, kopru włoskiego, majeranku + malutka szczypta ostrej papryki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo: 

  • owoce z połowy granatu
  • świeża natka pietruszki lub/i świeża kolendra
  • 3 – 4 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miksera wrzucam obrane orzechy włoskie, wlewam wodę, sok z cytryny, ząbki czosnku, dodaję przyprawy. Miksuję na pastę/sos. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody.
  2. Sos schładzam w lodówce.
  3. Kalafior myję, dzielę na różyczki lub kroję wzdłuż na plastry.
  4. Kładę na blaszce z papierem do pieczenia, smaruję kalafior  olejem, przyprawiam solą i pieprzem.
  5. Piekę w 200 stopniach aż do miękkości, około 20 -30 min.
  6. Kalafior podaję z orzechowym sosem, pestkami granatu i świeżą zieleniną.
  7. Dobrze smakuje także na zimno.