Gruziński kalafior w orzechowym sosie
W Gruzji ciężko zachować umiarkowanie w jedzeniu i piciu. Gdy na stół wjeżdżają przystawki, sałatki, zioła, bakłażany, różne chlebki i pyszne, domowe wino trudno o umiar. Kalafior w sosie orzechowym to kolejny pomysł na ciekawą, warzywną przystawkę lub (z dodatkami) danie główne. Kluczowym tutaj jest przyprawienie kalafiora sosem z orzechów włoskich. Rozdrobnione przypominają trochę twarożek, można je zmiksować dokładniej by zmieniły się w gładszą pastę. Orzechowy sos świetnie komponuje się z pieczonym kalafiorem i z owocami grantu. Smaczne i zdrowe!
GRUZIŃSKI KALAFIOR W ORZECHOWYM SOSIE – SKŁADNIKI:
- 1 kalafior około 1 – 1.5 kg
- 200 gramów orzechów
- łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu
- 350 ml wody
- 2 łyżki gruzińskiej przyprawy chmeli suneli ( lub po pół łyżeczki kolendry, bazylii, kopru włoskiego, majeranku + malutka szczypta ostrej papryki)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- owoce z połowy granatu
- świeża natka pietruszki lub/i świeża kolendra
- 3 – 4 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Do miksera wrzucam obrane orzechy włoskie, wlewam wodę, sok z cytryny, ząbki czosnku, dodaję przyprawy. Miksuję na pastę/sos. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody.
- Sos schładzam w lodówce.
- Kalafior myję, dzielę na różyczki lub kroję wzdłuż na plastry.
- Kładę na blaszce z papierem do pieczenia, smaruję kalafior olejem, przyprawiam solą i pieprzem.
- Piekę w 200 stopniach aż do miękkości, około 20 -30 min.
- Kalafior podaję z orzechowym sosem, pestkami granatu i świeżą zieleniną.
- Dobrze smakuje także na zimno.