Polski obiadek. Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree
Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree. Zapraszam na polski obiad w wegańskiej wersji. Są ziemniaki, jest coś chrupiącego, ale podane w dużo lżejszej wersji niż tradycyjne obiady. Dziś mam dla was przepis na danie, które przeniesie was w podróż po polskiej kuchni. Tradycyjne smaki podane w całkiem nowoczesnej formie.
Składniki:
- 300 gramów boczniaków
Marynata:
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki kminku
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli
Panierka:
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy +220-250 ml wody + szczypta soli i pieprzu
- 10 łyżek buki tartej lub panko
Puree:
- 300 gramów obranych ziemniaków
- 1 obrane jabłko bez gniazda nasiennego, przepołowione na pół
- 1 łyżka chrzanu
- sól/pieprz
Dodatkowo:
- olej roślinny
- natka pietruszki/koperek
Przygotowanie:
- Boczniaki delikatnie myję i osuszam. Większe okazy przepoławiam na pół lub trzy części, mniejsze pozostawiam w całości.
- Składniki na marynatę dokładnie mieszam i dokładnie pokrywam nią grzyby. Boczniaki zostawiam na około pół godziny.
- Mąkę z ciecierzycy mieszam dokładnie z wodą, solą i pieprzem. Powinna mieć konsystencję ciasta na racuchy.
- Każdego boczniaka zanurzam w cieście a następnie obtaczam w bułce tartej.
- Boczniaki piekę w 180 stopniach ok. 20 minut lub w air fryer – do zarumienienia. Można je również usmażyć z każdej strony na oleju roślinnym.
- Ziemniaki lekko solę, gotuję razem z jabłkiem, gdy są miękkie, odcedzam i odparowuję. Ziemniaki i jabłko rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków na puszystą masę. Dodaję chrzan, sól i pieprz.
- Boczniaki podaję z puree i natką pietruszki.
Inne wpisy: