Sałatka z fenkułem, jabłkiem i orzechami

Sałatka z fenkułem – to próba ujarzmienia warzywa, które choć od dłuższego czasu pojawia się w sklepach, wciąż jest dla wielu z nas tajemnicze. Również dla mnie okiełznanie fenkułu wciąż trwa. A przecież jest to nietrudne, bo fenkuł to warzywo bardzo smaczne, ciekawe i zdrowe. W tej sałatce świetnie odnajduje się z orzechami i dogaduje z jabłkiem. Sałatka z fenkułem jest odświeżająca, chrupiąca i pełna smaków. Będzie pasować jako dodatek do obiadów, ale może być również jedzona osobno.

sałatka z fenkułemSAŁATKA Z FENKUŁEM, JABŁKAMI I ORZECHAMI – SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:

  • 1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 4 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • 30-40 gramów orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól i grubo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na początek dressing – sok z cytryny, ocet z białego wina, oliwę, musztardę, syrop mieszam.
  2. Fenkuł przepoławiam, odcinam twardszą podstawę. Kroję w poprzek na cienkie piórka. Polewam dresingiem, dzięki temu fenkuł nie ściemnieje.
  3. Cebulę kroję w cienkie piórka.
  4. Jabłka kroję także w piórka.
  5. Dodajemy pocięte warzywa do fenkułu. Mieszamy i solimy do smaku. Dodajemy rodzynki lub żurawinę.