Sałatka z fenkułem, jabłkiem i orzechami
Sałatka z fenkułem – to próba ujarzmienia warzywa, które choć od dłuższego czasu pojawia się w sklepach, wciąż jest dla wielu z nas tajemnicze. Również dla mnie okiełznanie fenkułu wciąż trwa. A przecież jest to nietrudne, bo fenkuł to warzywo bardzo smaczne, ciekawe i zdrowe. W tej sałatce świetnie odnajduje się z orzechami i dogaduje z jabłkiem. Sałatka z fenkułem jest odświeżająca, chrupiąca i pełna smaków. Będzie pasować jako dodatek do obiadów, ale może być również jedzona osobno.
SAŁATKA Z FENKUŁEM, JABŁKAMI I ORZECHAMI – SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
- 1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średnie jabłko
- 4 łyżki rodzynek lub żurawiny
- 30-40 gramów orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól i grubo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na początek dressing – sok z cytryny, ocet z białego wina, oliwę, musztardę, syrop mieszam.
- Fenkuł przepoławiam, odcinam twardszą podstawę. Kroję w poprzek na cienkie piórka. Polewam dresingiem, dzięki temu fenkuł nie ściemnieje.
- Cebulę kroję w cienkie piórka.
- Jabłka kroję także w piórka.
- Dodajemy pocięte warzywa do fenkułu. Mieszamy i solimy do smaku. Dodajemy rodzynki lub żurawinę.