Chana masala – ciecierzyca w sosie masala

Chana masala – historia tej potrawy w mojej kuchni zaczęła się od zamówienia jej w hinduskiej restauracji. Tak ją polubiłam, że postanowiłam odtworzyć w domu. Tym bardziej, że jest bardzo prosta, ale wymaga użycia sporej ilości przypraw, co w przypadku tej kuchni raczej nie dziwi. Część z tych przypraw na pewno macie w domu, jeżeli zaś pominiecie jakąś, chana masala też wyjdzie i będzie pyszna. Chana masala to idealne danie na jesień – rozgrzewa, syci i otula. Wypróbujcie!

chana masalaCHANA MASALA – CIECIERZYCA W SOSIE MASALA – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 500 gramów ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowej)
  • 1 kg pomidorów (można użyć pomidorów z puszki)
  • 2  średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1.5 łyżeczki syropu z agawy, cukru lub innego produktu słodzącego

Przyprawy: 

  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 kulki czarnego pieprzu
  • 4 strączki kardamonu (można zastąpić kardamonem w proszku)
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • sól

Dodatkowo:

  • kilka kropel cytryny
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania (na zdjęciu znajduje się resztka balkonowego majeranku, ale najlepiej się tu sprawdzi właśnie natka pietruszki lub kolendra)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w kostkę.
  2. Przyprawy prażę na suchej patelni, bardzo krótko, tak by nie przypalić, ale żeby wydobyć aromat.
  3. Rozcieram je w moździerzu.
  4. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dodaję przyprawy. Smażę i uważam, żeby się nie przypaliły. Można dodać trochę wody. Dodaję czosnek i starty imbir.
  5. Dodaję pocięte w cząstki pomidory (ze skórką) i wszystko mieszam. Dolewam około 300 – 400 ml wody.
  6. Duszę całość około 20 minut, następnie wszystko miksuję na aksamitny i gładki sos.
  7. Dodaję ugotowaną ciecierzycę i całość gotuję jeszcze przez kilka minut.
  8. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, syropem z agawy i solą.
  9. Podaję z ryżem lub chlebkami tego typu – CHLEBKI 

Do chana masali będą pasować:

Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂