Chana masala – ciecierzyca w sosie masala
Chana masala – historia tej potrawy w mojej kuchni zaczęła się od zamówienia jej w hinduskiej restauracji. Tak ją polubiłam, że postanowiłam odtworzyć w domu. Tym bardziej, że jest bardzo prosta, ale wymaga użycia sporej ilości przypraw, co w przypadku tej kuchni raczej nie dziwi. Część z tych przypraw na pewno macie w domu, jeżeli zaś pominiecie jakąś, chana masala też wyjdzie i będzie pyszna. Chana masala to idealne danie na jesień – rozgrzewa, syci i otula. Wypróbujcie!
CHANA MASALA – CIECIERZYCA W SOSIE MASALA – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 500 gramów ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowej)
- 1 kg pomidorów (można użyć pomidorów z puszki)
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1.5 łyżeczki syropu z agawy, cukru lub innego produktu słodzącego
Przyprawy:
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 kulki czarnego pieprzu
- 4 strączki kardamonu (można zastąpić kardamonem w proszku)
- 3 łyżeczki kurkumy
- sól
Dodatkowo:
- kilka kropel cytryny
- natka pietruszki lub kolendra do posypania (na zdjęciu znajduje się resztka balkonowego majeranku, ale najlepiej się tu sprawdzi właśnie natka pietruszki lub kolendra)
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję w kostkę.
- Przyprawy prażę na suchej patelni, bardzo krótko, tak by nie przypalić, ale żeby wydobyć aromat.
- Rozcieram je w moździerzu.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam cebulę, chwilę smażę. Dodaję przyprawy. Smażę i uważam, żeby się nie przypaliły. Można dodać trochę wody. Dodaję czosnek i starty imbir.
- Dodaję pocięte w cząstki pomidory (ze skórką) i wszystko mieszam. Dolewam około 300 – 400 ml wody.
- Duszę całość około 20 minut, następnie wszystko miksuję na aksamitny i gładki sos.
- Dodaję ugotowaną ciecierzycę i całość gotuję jeszcze przez kilka minut.
- Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, syropem z agawy i solą.
- Podaję z ryżem lub chlebkami tego typu – CHLEBKI
Do chana masali będą pasować:
Bliskowschodnie chlebki – miękkie i ekspresowe. Tylko 3 składniki 🙂