Zdrowe i słodkie śniadanie – placki z owocami

Zdrowe i słodkie śniadanie! Kolejna odsłona śniadania na słodko, wegańskiego, zdrowego i absolutnie pysznego. Ułożone w stosik, polane złocistym syropem z agawy, przełożone owocami. Kto chce tak smacznie zacząć dzień?

ZDROWE I SŁODKIE ŚNIADANIE – PLACKI GRYCZANO ŻYTNIE – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 100 gramów mąki gryczanej typ 2000
  • 50 gramów mąki żytniej, razowej
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej roślinny (kilka łyżek)

Dodatkowo:

  • owoce
  • syrop klonowy
  • jogurt kokosowy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banan rozdrabniam widelcem na mus.
  2. Dodaję do niego mąkę żytnią i gryczaną, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Wszystko mieszam lub miksuję.
  4. Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią kilka kropel oleju.
  5. Nalewam na patelnię 1 chochlę (lub trochę mniej)  masy na placki.
  6. Gdy na placku pojawią się charakterystyczne dziurki, przewracam na drugą stronę.
  7. Gotowe placki przekładam owocami, jogurtem kokosowym i polewam syropem z agawy.

Inne słodkie śniadania:

Wegańskie francuskie tosty z owocami

Gryczane naleśniki z czekośliwką – wegańskie i bezglutenowe

Twarożek z nerkowców z figami na pyszne śniadanie

Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami

Czekoladowo czereśniowe smoothie

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie