Pieczona owsianka z porzeczkami i borówkami

Pieczona owsianka jest takim niby deserem na śniadanie. Oczywiście udawanym, bo choć słodka i przypominająca ciastko, jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest słodka, ma zwartą konsystencję a zapiekane w środku porzeczki zamieniają się w przepyszny mus. Dodatek banana nie tylko dodaję słodyczy, ale także scala całą konsystencję, dzięki czemu owsianka przypomina ciasto. Dodanie jajka jest tutaj całkowicie zbędne. Co więcej jak każda owsianka jest błyskawiczna w przygotowaniu. Mieszamy składniki, nakładamy w foremki i wkładamy do pieca. Wystarczy już tylko trochę poczekać, by móc cieszyć się pysznym śniadaniem. Taki posiłek jest zdrowy, pożywny i dodaje energii na cały dzień. Niby owsiankę każdy zna, ale jeżeli nie próbowaliście takiej, czas to zmienić.

Pieczona-owsianka-z-porzeczkami

PIECZONA OWSIANKA Z PORZECZKAMI I BORÓWKAMI:

  • 100 gramów płatków owsianych górskich
  • 80 gramów porzeczek
  • 50 gramów borówek
  • 1 banan
  • 50 gramów rodzynek (lub innych suszonych owoców np. moreli, żurawiny jeżeli nie lubicie rodzynek)
  • 250 ml mleka, u mnie mleko z kaszy jaglanej, może być każde inne roślinne
  • 1 łyżka erytrolu/stewii lub innego dodatku słodzącego np. syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banana rozdrabniam widelcem na mus. Można posłużyć się również blenderem.
  2. Dodaję do banana płatki, mleko, rodzynki oraz łyżkę stewii. Dokładnie mieszam.
  3. Pod sam koniec dodaje umyte i osuszone porzeczki i borówki i delikatnie mieszam całość. Uważam by zbytnio nie uszkodzić owoców.
  4. Nakładam masę do formy lub foremek. Naczynia można posmarować delikatnie olejem,ale w przypadku kokilek nie jest to problem.
  5. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Warto sprawdzać owsiankę pod koniec pieczenia, każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
  7. Owsianka jest gotowa, gdy owoce zmieniły się w mus a na wierzchu powstała smakowita skorupka.
  8. Podaję z owocami jeszcze ciepłą.
  • Oczywiście można ten przepis potraktować jako inspirację, użyć innych owoców, dodać orzechy lub inne nasiona. Zmieniać i znaleźć swoją ulubioną wersję. Porzeczki można zamienić na maliny, dodadzą także kwaskowatości i nieco zrównoważą smaki.

Pieczona owsianka z porzeczkami

Inne słodkie śniadania: 

Czekoladowo czereśniowe smoothie

Chałwowa komosa ryżowa z truskawkami na słodkie śniadanie

Migdałowa polenta z borówkami

Śniadaniowe placki z mąki owsianej