Sałatka z jarmużem, dynią i ciecierzycą

Sałatka z jarmużem, dynią i pomarańczami i całą masą pyszności, które razem harmonijnie wygrywają zimową melodię. z podanych składników wychodzi wielka micha zdrowia, która doda uśmiechu i siły na długi czas. Taka prosta, a tak smacznie komponuje się z innymi potrawami. Sama też jest pyszna i dość pożywna przez dodatek pieczonej dyni i ciecierzycy.

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów jarmużu
  • pestki z połowy granatu
  • 2 szalotki lub 1 czerwona niewielka cebula
  • 2 pomarańcze
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól/pieprz
  • 2 garście orzechów włoskich i migdałów
  • 80 gramów suszonej żurawiny
  • niewielka upieczona dynia hokaido ok. 1 kg
  • puszka ciecierzycy + 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki słodkiej + szczypta soli + 1 łyżeczka oliwy.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jarmuż umyj, wysusz, oddziel dokładnie liście od łodyg.
  2. Liście poszatkuj z grubsza lub porwij palcami.
  3. Przygotuj sos: połącz sok z cytryny, syrop klonowy, musztardę w jedną całość. Dodaj sól i pieprz oraz oliwę.
  4. Sos dokładnie połącz z liśćmi jarmużu.
  5. Dynie podziel na mniejsze części.
  6. Ciecierzycę odsącz z zalewy, dopraw papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem. Przyprawy dokładnie wymieszaj z ciecierzycą, piecz ok. 15 min w 180 stopniach. Dynie i ciecierzycę pieczemy razem 🙂
  7. Pomarańczę rozdziel na kawałki.
  8. Cebulę potnij na cienkie pióra.
  9. Upieczoną dynie potnij na większą kostkę.
  10. Wszystko połącz z jarmużem, dodaj pestki granatu, podprażone orzechy.
  11. Dodaj upieczoną ciecierzycę.
  12. Posmakuj i dopraw do smaku.

Inne sałatki na blogu: