Sałatka z jarmużem, dynią i ciecierzycą
Sałatka z jarmużem, dynią i pomarańczami i całą masą pyszności, które razem harmonijnie wygrywają zimową melodię. z podanych składników wychodzi wielka micha zdrowia, która doda uśmiechu i siły na długi czas. Taka prosta, a tak smacznie komponuje się z innymi potrawami. Sama też jest pyszna i dość pożywna przez dodatek pieczonej dyni i ciecierzycy.
SKŁADNIKI:
- 250 gramów jarmużu
- pestki z połowy granatu
- 2 szalotki lub 1 czerwona niewielka cebula
- 2 pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól/pieprz
- 2 garście orzechów włoskich i migdałów
- 80 gramów suszonej żurawiny
- niewielka upieczona dynia hokaido ok. 1 kg
- puszka ciecierzycy + 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki słodkiej + szczypta soli + 1 łyżeczka oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
- Jarmuż umyj, wysusz, oddziel dokładnie liście od łodyg.
- Liście poszatkuj z grubsza lub porwij palcami.
- Przygotuj sos: połącz sok z cytryny, syrop klonowy, musztardę w jedną całość. Dodaj sól i pieprz oraz oliwę.
- Sos dokładnie połącz z liśćmi jarmużu.
- Dynie podziel na mniejsze części.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, dopraw papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem. Przyprawy dokładnie wymieszaj z ciecierzycą, piecz ok. 15 min w 180 stopniach. Dynie i ciecierzycę pieczemy razem 🙂
- Pomarańczę rozdziel na kawałki.
- Cebulę potnij na cienkie pióra.
- Upieczoną dynie potnij na większą kostkę.
- Wszystko połącz z jarmużem, dodaj pestki granatu, podprażone orzechy.
- Dodaj upieczoną ciecierzycę.
- Posmakuj i dopraw do smaku.
Inne sałatki na blogu: