Sałatka z pieczonym topinamburem i szparagami

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, ziemna gruszka lub karczoch jerozolimski:) Oprócz wdzięcznych nazw ma wiele zdrowotnych właściwości, idealny dla chorujących na cukrzycę i chcących zrzucić zbędne kilogramy. Topinambur w Polsce był uprawiany od 1730 roku. Na nowo przypominamy sobie smak i właściwości tego warzywa, które na wiele lat zniknęło i zostało wyparte przez ziemniaka. Można go piec, smażyć, przyrządzać z niego zupy, frytki i inne dania. U mnie wylądował pieczony wraz ze szparagami. Jego orzechową słodycz podkreśliłam orzechami włoskimi i gruszką. 

Sałatka z pieczonym topinamburemSAŁATKA Z PIECZONYM TOPINAMBUREM I SZPARAGAMI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów topinamburu
  • 500 gramów szparagów
  • 1 gruszka
  • 50 gramów orzechów włoskich (laskowe też będą dobre)
  • sos: łyżka syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • do przybrania: natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE:

  1. Topinambur dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy na talarki, skrapiamy oliwą i solimy.
  2. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Szparagi gotujemy na parze lub pieczemy.
  4. Przygotowujemy szybki sos winegret.
  5. Orzechy włoskie siekamy z grubsza i prażymy na suchej patelni.
  6. Gruszkę tniemy dowolnie.
  7. Upieczony i rumiany topinambur, szparagi oraz gruszkę skrapiamy winegretem, obsypujemy uprażonymi orzechami i zieleniną.

Sałatka z pieczonym topinamburem