Szila plawi – gruzińskie risotto z grzybami
Szila plawi (shila plavi) to tradycyjne danie gruzińskie, z ryżem oraz z grzybami lub mięsem. W trakcie postu lub stypy występuje właśnie w wersji grzybowej. Podczas stypy wznoszone są liczne toasty przez tamadę, czyli mistrza ceremonii, który w Gruzji wygłasza przemowy podczas supry (tradycyjnej uczty). „Gruziński stół żałobny w założeniu miał być skromny. Nie siadano do niego, zanim zmarły nie został pochowany. Przy stole był czas na wspomnienia, wyrażenie współczucia rodzinie zmarłego, po czym przyjęcie dobiegało końca”*. Koniec stypy zwiastuje podanie szila plawi, po zjedzeniu tej potrawy żałobnicy udają się do domów. Szila plawi przypomina trochę włoskie risotto jednak różni się przyprawami i sposobem przygotowania. Ma też bardzo mało składników i nie dodaje się do tego dania sera. Przepis znalazłam w książce „Gruziński smak” i nieco go zmieniłam.
* „Gruziński smak” Vaho Babunashwili, Radek Polak
SZILA PLAWI – SKŁADNIKI:
- 300 gramów okrągłego ryżu
- 1 kg pieczarek, można dodać inne grzyby np. boczniaki
- 5 cebul
- 150 gramów oliwek czarnych z pestkami, ja użyłam zielonych
- 50 ml oleju roślinnego
- 5 łyżek kminu rzymskiego
- 3 liście laurowe
- 4 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 1 – 1.1/2 l wrzącej wody
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroimy w piórka.
- Grzyby czyścimy i kroimy. Kilka mniejszych pieczarek nie kroiłam.
- Do dużego garnka wlewamy olej i smażymy grzyby i cebulę.
- Dodajemy przyprawy, także sól by grzyby puściły wodę. Chwilę podduszamy całość.
- Wlewamy wodę i wsypujemy ryż.
- Gotujemy całość, od czasu do czasu mieszając. Ryż musi zmięknąć a całość wyraźnie zgęstnięć.
- Pod koniec dodajemy oliwki oraz natkę pietruszki.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* można dodać także 50-80 ml białego wina