Tort orzechowy bez cukru, nabiału i białej mąki
Tort orzechowy bez cukru i nabiału – czy to w ogóle jest smaczne? Torty i desery to raczej rzadkość w mojej kuchni. To mój pierwszy tort w życiu, zrobiłam go dla mojej mamy, która musi unikać cukru. Myślę, że efekt końcowy, jak na pierwszy raz, jest naprawdę zadowalający i wizualnie i smakowo 😉 Słodki, orzechowy i zdrowy!
TORT ORZECHOWY – SKŁADNIKI :
Biszkopt:
- 430 g mąki orkiszowej
- 150 g ksylitolu
- 130 ml oleju roślinnego
- 310 ml mleka sojowego
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem:
- 3 puszki mleczka kokosowego
- 150 gramów ksylitolu (lub więcej jeżeli lubicie słodszy krem)
- 300 gramów orzechów włoskich
Dodatkowo:
- dżem niesłodzony cukrem, 200 – 250 gramów
Poncz:
- pół szklanki wody
- 2 łyżki alkoholu
- 2 łyżki cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
Krem czekoladowy na wierzch, do ozdoby:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100 gramów gorzkiej czekolady (u mnie niesłodzona cukrem)
Do ozdoby:
- orzechy włoskie, migdały
- okruszki z tortu
PRZYGOTOWANIE:
- Przed pieczeniem upewniamy się, że nasze mleczko kokosowe ma sporą zawartość samego kokosa (co najmniej 80%) i jak najmniej chemicznych dodatków. Wkładamy je do lodówki, dzień przed przygotowaniem.
- Do miski przesiewamy mąkę, z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy cukier. Czas na mokre składniki – mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym, olejem. Składniki mokre wlewamy do suchych. Miksujemy całość, przekładamy do formy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie i jak będzie już zimne przekrawamy na 3 blaty. Robimy to ostrożnie, ciasto może być bardo delikatne.
- Orzechy włoskie miksujemy na pył. Do miski wlewamy mleko kokosowe, tylko stałą część, która jest na górze puszki. Miksujemy, aż będzie przypominało konsystencją bitą śmietanę. Dodajemy ksylitol oraz orzechy. Masę chłodzimy w lodówce.
- Masa czekoladowa – czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Ostatnią puszkę mleczka kokosowego ubijamy i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Studzimy.
- Składniki na poncz mieszamy, ksylitol powinien rozpuścić się.
- Pierwszy blat tortu nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, następnie nakładamy białą masę. I tak przekładamy cały nasz tort.
- Czekoladową masę wykorzystujemy do ozdoby.
- Tort chłodzimy w lodówce.
Przepis na biszkopt pochodzi z bloga A’la na słodko