Za’atar – aromatyczna mieszanka przypraw
Za’atar to niezwykle aromatyczna i wyrazista mieszanka przypraw, które wzbogacają wiele dań kuchni arabskiej. Spotkamy ją w Izraelu, Maroko, Armenii, Iraku czy Libanie i wielu innych krajach. Dodawana jest do mięs, kebabów, sałatek, jogurtów i hummusu. W zależności od miejsca i kraju skład zataru się zmienia, jednak zawsze występuje w nim tymianek (zaatar w języku arabskim oznacza właśnie tymianek) oraz sumak. Sumak to burgundowa przyprawa, która nadaje charakterystycznego, lekko cytrynowego smaku całej mieszance. Jest używany nie tylko w kuchni arabskiej, ale także azjatyckiej i kaukaskiej. Odmianę sumaku często można spotkać w mieście – sumak octowy, który chętnie się rozprzestrzenił i rozkrzewił w miejskiej dżungli, u mnie np. rośnie pod blokiem.
ZA’ATAR – SKŁADNIKI:
- 3 łyżki tymianku
- 3 łyżki sumaku
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżeczka soli lub mniej
PRZYGOTOWANIE:
- Sezam prażę na suchej patelni, tak by nabrał złocistego koloru. Trwa to chwilkę, należy uważać, by się nie przypalił.
- Wszystkie przyprawy przesypuje do moździerza i ucieram.
- Wsypuję mieszankę do szczelnego pojemnika.