Zakwas na barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz wigilijny to absolutna podstawa tradycyjnego barszczu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dzięki niemu zyskujemy zdrowy i pozbawiony chemicznych dodatków barszcz. Do swojego zakwasu dodałam korzenne przyprawy, można je pominąć i zrobić klasyczny zakwas na barszcz. 

Zakwas z buraków

Chciałam, by mój zakwas miał korzenny smak i aromat, więc dodałam do niego trochę goździków i cynamonu. Można z tego całkowicie zrezygnować.

Zakwas robi się około 5 dni, dlatego to już ostatni dzwonek, żeby go zrobić. A więc do dzieła!

Na zakwas potrzebujemy:

  • 1 kilogram buraków

  • 1,5 litra wody

  • 2 łyżeczki soli

  • 8 goździków (opcjonalnie)

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

  • 4 ząbki czosnku

  • 8 kulek ziela angielskiego

  • 8 listków laurowych

Wykonanie:

Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Można je dokładnie wyszorować i spokojnie pominąć ich obieranie. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wodę należy zagotować i  posolić. Chwilę odczekajmy, aby przestygła. Do dużego słoja lub kamionki przekładamy buraki, dodajemy do nich obrane ząbki czosnku, przyprawy i zalewamy wodą. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Słój lub kamienne naczynie można przykrywamy gazą, można obwiązać gumką recepturką. Słoik możemy także delikatnie zakręcić przykrywką. Jeżeli jakieś liście laurowe lub ząbki czosnku pływają na powierzchni lepiej je zmusić do opadnięcia 😀 np. przy pomocy talerzyka. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. W okresie letnim już po 3 dniach zakwas może być gotowy. Można przyspieszyć produkcję zakwasu zostawiając go w pobliżu kaloryferów lub wkładając do ciepłego piekarnika. Jeżeli mamy czas i chęć, dobrze jest raz dziennie przemieszać tajemniczą zawartość słoja. Piana na powierzchni to normalna oznaka, trzeba ją jednak delikatnie zebrać z powierzchni.

Zakwas z buraków

Gotowy zakwas ma burgundowy odcień i kwaśno-buraczany smak. To fundament każdego wigilijnego barszczu. Zdarzają się także śmiałkowie, którzy go piją i bardzo dobrze! Buraczany zakwas to samo zdrowie – oczyszcza organizm z toksyn, działa odkwaszająco, zawiera wapń, żelazo, magnez i wiele innych zbawiennych dla naszego organizmu składników.

Zakwas z buraków

Na zdrowie!