Zapiekany fenkuł z puree ziemniaczno-jabłkowym
Fenkuł, czyli koper włoski – śródziemnomorskie warzywo o delikatnym, słodkim smaku anyżu. Można jeść na surowo, zapiekać, dusić, smażyć, grillować lub robić z niego zupy. Bardzo dobrze wpływa na trawienie i ma sporo witaminy C. Poddawany obróbce termicznej koper włoski staje się jeszcze bardziej słodki. Dziś pomysł na bardzo prosty fenkuł, zapiekany z ziemniaczano-jabłkowym puree. Koper włoski lubi kwaśne dodatki, stąd towarzystwo jabłka.
ZAPIEKANY FENKUŁ – SKŁADNIKI:
- 3 – 4 bulwy kopru włoskiego, fenkułu
- 700 gramów ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka kolendry
- 50 gramów orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
- olej roślinny
- (opcjonalnie kilka łyżek owocu granatu)
PRZYGOTOWANIE:
- Obrane ziemniaki gotuję do miękkości ze szczyptą soli.
- Fenkuł obieram, odcinam podstawę. Jego bulwy kroje w poprzeczne plasterki, łodygi kroję drobno.
- Cebulę i jabłko kroję drobno, czosnek w grubsze cząstki. Karmelizuję je na rozgrzanym z olejem patelni wraz z pokrojonymi łodygami fenkułu. Dodaję kolendrę.
- Ugotowane ziemniaki odparowuję, mieszam je i ugniatam z warzywami z patelni na puree. Doprawiam solą i pieprzem.
- Orzechy miksuje z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli.
- Naczynie do zapiekania smaruje olejem, wykładam puree, pocięty koper włoski, posypuję wszystko zmiksowanymi orzechami.
- Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.