Zapiekany fenkuł z puree ziemniaczno-jabłkowym

Fenkuł, czyli koper włoski – śródziemnomorskie warzywo o delikatnym, słodkim smaku anyżu. Można jeść na surowo, zapiekać, dusić, smażyć, grillować lub robić z niego zupy. Bardzo dobrze wpływa na trawienie i ma sporo witaminy C. Poddawany obróbce termicznej koper włoski staje się jeszcze bardziej słodki. Dziś pomysł na bardzo prosty fenkuł, zapiekany z ziemniaczano-jabłkowym puree. Koper włoski lubi kwaśne dodatki, stąd towarzystwo jabłka. 

Zapiekany fenkuł

ZAPIEKANY FENKUŁ – SKŁADNIKI:

  • 3 – 4 bulwy kopru włoskiego, fenkułu
  • 700 gramów ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • (opcjonalnie kilka łyżek owocu granatu)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obrane ziemniaki gotuję do miękkości ze szczyptą soli.
  2. Fenkuł obieram, odcinam podstawę. Jego bulwy kroje w poprzeczne plasterki, łodygi kroję drobno.
  3. Cebulę i jabłko kroję drobno, czosnek w grubsze cząstki. Karmelizuję je na rozgrzanym z olejem patelni wraz z pokrojonymi łodygami fenkułu. Dodaję kolendrę.
  4. Ugotowane ziemniaki odparowuję, mieszam je i ugniatam z warzywami z patelni na puree. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Orzechy miksuje z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli.
  6. Naczynie do zapiekania smaruje olejem, wykładam puree, pocięty koper włoski, posypuję wszystko zmiksowanymi orzechami.
  7. Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.

Zapiekany fenkuł