Zielona sałatka z agrestem
Zielona sałatka z agrestem – pełna sezonowych i soczystych składników. Nie można prościej, połączenie kilku letnich, zielonych warzyw ze słodkim agrestem. To jak, gramy w zielone?
ZIELONA SAŁATKA Z AGRESTEM – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 250 gramów młodego szpinaku
- 200 gramów agrestu
- pęczek koperku
- 10-15 zielonych oliwek lub jabłuszek kaparowych
- 1 zielony ogórek
- kilka listków mięty
- skórka ze sparzonej limonki
Dressing:
- 1.5 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwiek
- sok z limonki
- sól i pierz
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórek kroję w cienkie plasterki.
- Oliwki lub jabłuszka kaparowe przepoławiam.
- Koperek kroję bardzo drobno.
- Składniki dressingu wlewam do małego słoiczka, którym energicznie potrząsam.
- Na liściach szpinaku układam składniki sałatki, posypuję koperkiem i polewam dressingiem.
- Podaję ze świeżym pieczywem.
Inne sałatki na blogu: