Zupa jagodowa z kluseczkami
Zupy owocowe to jedne z moich ulubionych, letnich zup. Wiśniowa ze szczypankami to klasyk letnich obiadów w moim rodzinnym domu. Zimą lubię kaszubską, zupę brzadową z kluseczkami, czyli zupę z suszonych i wędzonych owoców oraz wigilijny kompot. Dziś przygotowałam zupę jagodową a składniki do niej znalazłam w przepięknych, pachnących Borach Tucholskich. Jej przygotowanie jest szybkie i bardzo przyjemne. Podaję ją schłodzoną z kleksem bitej śmietany kokosowej. Pycha!
ZUPA JAGODOWA – SKŁADNIKI:
- 500 gramów jagód
- 1 litr wody
- szczypta cynamonu
- 2 goździki
- 7-10 łyżek ksylitolu lub czegoś innego do posłodzenia.
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- śmietana, u mnie kokosowa
KLUSECZKI:
- 200 gramów mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Jagody dokładnie myję. Przepłukuję kilka razy ciepłą wodą, zaś na końcu myję wodą o temperaturze 60 stopni.
- Do garnka wrzucam jagody.
- Dodaję cynamon i goździki.
- Wlewam wodę i zagotowuję całość.
- Łyżkę mąki kukurydzianej mieszam osobno z wodą (około pół szklanki).
- Wlewam mączną miksturę do zupy energicznie mieszając.
- Do mąki wlewam wodę i zagniatam ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepiące się do rąk.
- Małe kawałeczki mącznej masy wrzucam do zupy. Po prostu oddzielam, szczypię (?!) małe kawałeczki ciasta.
- Czekam aż kluseczki będą ugotowane.
- Podaję zupę z ubitą śmietaną kokosową oraz surowymi, dokładnie sparzonymi jagodami.
Smacznego!