Zupa jagodowa z kluseczkami

Zupy owocowe to jedne z moich ulubionych, letnich zup. Wiśniowa ze szczypankami to klasyk letnich obiadów w moim rodzinnym domu. Zimą lubię kaszubską, zupę brzadową z kluseczkami, czyli zupę z suszonych i wędzonych owoców oraz wigilijny kompot. Dziś przygotowałam zupę jagodową a składniki do niej znalazłam w przepięknych, pachnących Borach Tucholskich. Jej przygotowanie jest szybkie i bardzo przyjemne. Podaję ją schłodzoną z kleksem bitej śmietany kokosowej. Pycha!

ZUPA JAGODOWA – SKŁADNIKI:zupa jagodowa

  • 500 gramów jagód
  • 1 litr wody
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki
  • 7-10 łyżek ksylitolu lub czegoś innego do posłodzenia.
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • śmietana, u mnie kokosowa

KLUSECZKI:

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jagody dokładnie myję. Przepłukuję kilka razy ciepłą wodą, zaś na końcu myję wodą o temperaturze 60 stopni.
  2. Do garnka wrzucam jagody.
  3. Dodaję cynamon i goździki.
  4. Wlewam wodę i zagotowuję całość.
  5. Łyżkę mąki kukurydzianej mieszam osobno z wodą (około pół szklanki).
  6. Wlewam mączną miksturę do zupy energicznie mieszając.
  7. Do mąki wlewam wodę i zagniatam ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepiące się do rąk.
  8. Małe kawałeczki mącznej masy wrzucam do zupy. Po prostu oddzielam, szczypię (?!) małe kawałeczki ciasta.
  9. Czekam aż kluseczki będą ugotowane.
  10. Podaję zupę z ubitą śmietaną kokosową oraz surowymi, dokładnie sparzonymi jagodami.

zupa jagodowazupa jagodowa

Smacznego!