Zupa potrójnie pomarańczowa

Dynie wciąż obecne na targach i rynkach, dlatego wciąż możemy korzystać z tych wspaniałych warzyw. Zupa z dyni to taki klasyk, u mnie w bardziej rozgrzewającej formie z przyjemną pomarańczową nutką smakową. Tej energetyzujący kolor pobudza a zupa apetycznie syci.

Składniki:

  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • 3 szalotki
  • 1 kg obranej dyni bez pestek
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 większe marchewki
  • kilka plasterków imbiru pokrojonych na mniejsze części
  • 1 małe chilli
  • pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju lub roślinnego masła
  • sól, pieprz

Do podania:

  • grzanki/pestki dyni
  • roślinna śmietana

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę kroję na większe kawałki.
  2. Dynię kroję w większą kostkę.
  3. Marchewkę obieram, kroję w kostkę.
  4. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodaję szalotkę.
  5. Chwilę smażę, aby zmiękła, dodaję imbir, chilli, dynię i marchewkę.
  6. Smażę około 3 minut.
  7. Dodaję wodę/bulion, gałkę muszkatołową oraz kurkumę.
  8. Gotuję do momentu aż całość zmięknie.
  9. Mikuję wszystko, dodaję sól i pieprz.
  10. Dodaję sok z pomarańczy, mieszam.
  11. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeżeli wyszła trochę za gęsta warto dodać więcej wody. Czasem też trzeba będzie dosłodzić, jeżeli dynia była sama w sobie mało słodka.
  12. Podaję ze śmietaną, grzankami i podprażonymi na suche patelni pestkami z dyni.

Inne zupy na blogu: