Zupa potrójnie pomarańczowa
Dynie wciąż obecne na targach i rynkach, dlatego wciąż możemy korzystać z tych wspaniałych warzyw. Zupa z dyni to taki klasyk, u mnie w bardziej rozgrzewającej formie z przyjemną pomarańczową nutką smakową. Tej energetyzujący kolor pobudza a zupa apetycznie syci.
Składniki:
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 3 szalotki
- 1 kg obranej dyni bez pestek
- sok z 2 pomarańczy
- 2 większe marchewki
- kilka plasterków imbiru pokrojonych na mniejsze części
- 1 małe chilli
- pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju lub roślinnego masła
- sól, pieprz
Do podania:
- grzanki/pestki dyni
- roślinna śmietana
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę kroję na większe kawałki.
- Dynię kroję w większą kostkę.
- Marchewkę obieram, kroję w kostkę.
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodaję szalotkę.
- Chwilę smażę, aby zmiękła, dodaję imbir, chilli, dynię i marchewkę.
- Smażę około 3 minut.
- Dodaję wodę/bulion, gałkę muszkatołową oraz kurkumę.
- Gotuję do momentu aż całość zmięknie.
- Mikuję wszystko, dodaję sól i pieprz.
- Dodaję sok z pomarańczy, mieszam.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeżeli wyszła trochę za gęsta warto dodać więcej wody. Czasem też trzeba będzie dosłodzić, jeżeli dynia była sama w sobie mało słodka.
- Podaję ze śmietaną, grzankami i podprażonymi na suche patelni pestkami z dyni.
Inne zupy na blogu: