Kardamonowe ciasto z gruszkami

Kardamon i gruszki to udany duet. Przychodzę z prostym przepisem na ciasto z gruszkami, które idealnie wpisze się w jesienną aurę. Kardamon warto mieć taki w strączkach i zmielić w moździerzu. To on doda całości przyjemnej ostrości i podkreśli słodycz gruszek. To taka przyprawa, która wita jesień w najlepszym stylu.

Suche składniki:

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kardamonu, najlepiej świeżo zmielonego (ja dałam więcej, bo uwielbiam)
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Mokre składniki:

  • 300 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki nalewki pigwowej/wiśniowej/cytrynowej (opcjonalnie)
  • 4 -5 niewielkich gruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, opcja góra – dół
  2. Do mleka sojowego dodaję ocet jabłkowy i sok z cytryny. Odstawiam na ok. 10 minut
  3. Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodaję cukier i dokładnie mieszam.
  4. Do drugiej miski wlewam olej i mleko z octem i sokiem z cytryny. Dodaję nalewkę. Mieszam dokładnie.
  5. Do miski ze składnikami mokrymi wsypuję sypkie.
  6. Mieszam do połączenia składników niezbyt długo.
  7. Masę przelewam do formy (ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Umytym gruszkom lekko ścinam doły, tak by lepiej stały i nie przewróciły się w trakcie pieczenia. Umieszczam je w cieście lekko dociskając.
  9. Piekę około 40-55 minut do suchego patyczka. Warto sprawdzić po 40 minutach czy ciasto już się upiekło.
  10. Po upieczeniu zostawiam ciasto z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Inne słodkie, wegańskie przepisy:

Nasza książka: