Placki z brukwi z karmelizowaną, młodą marchewką i tartym chrzanem
Brukiew – niedoceniane i nieobecne warzywo na targach i naszych stołach. Jest niskokaloryczna i zdrowa, w smaku przypomina trochę kalarepę i rzodkiewkę zarazem. Placki z brukwi to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad. W połączeniu z karmelizowaną, młodą marchewką, ulubionym sosem i odrobiną, tartego chrzanu, jest naprawdę smacznym posiłkiem.
PLACKI Z BRUKWI – SKŁADNIKI:
- 500 gramów brukwi
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- pół dużej cebuli
- 8-10 łyżek mąki ziemniaczanej
- majeranek
- sól/ pieprz
- olej do smażenia
KARMELIZOWANA, MŁODA MARCHEW :
- młoda marchew ok. 8 sztuk
- 3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodkiego syropu)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (można pominąć)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Brukiew i marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i ziemniak ścieram na tarce o małych oczkach.
- Do warzyw dodaję mąkę i przyprawy.
- Na rozgrzany olej wykładam masę.
- Smażę rumiano z dwóch stron.
- Nać marchewki obcinam (zostawiam zielony ogonek).
- Marchewkę gotuję kilka minut ok. 5 w gorącej i lekko osolonej wodzie.
- Z oleju, syropu i przypraw robię marynatę, w której obtaczam marchewki.
- Karmelizuję marchewki na patelni, aż powstanie na nich lśniąca skorupka.
- Placki z brukwi z sosem (np. pesto z natki marchwi) i z karmelizowaną młodą marchewkę. Posypuję startym chrzanem.