Placki z brukwi z karmelizowaną, młodą marchewką i tartym chrzanem

Brukiew – niedoceniane i nieobecne warzywo na targach i naszych stołach. Jest niskokaloryczna i zdrowa, w smaku przypomina trochę kalarepę i rzodkiewkę zarazem. Placki z brukwi to prosty i nieskomplikowany pomysł na obiad. W połączeniu z karmelizowaną, młodą marchewką, ulubionym sosem i odrobiną, tartego chrzanu, jest naprawdę smacznym posiłkiem. 

placki z brukwi.PLACKI Z BRUKWI – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów brukwi
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • pół dużej cebuli
  • 8-10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól/ pieprz
  • olej do smażenia

KARMELIZOWANA, MŁODA MARCHEW : 

  • młoda marchew ok. 8 sztuk
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodkiego syropu)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (można pominąć)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brukiew i marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę i ziemniak ścieram na tarce o małych oczkach.
  3. Do warzyw dodaję mąkę i przyprawy.
  4. Na rozgrzany olej wykładam masę.
  5. Smażę rumiano z dwóch stron.
  6. Nać marchewki obcinam (zostawiam zielony ogonek).
  7. Marchewkę gotuję kilka minut ok. 5 w gorącej i lekko osolonej wodzie.
  8. Z oleju, syropu i przypraw robię marynatę, w której obtaczam marchewki.
  9. Karmelizuję marchewki na patelni, aż powstanie na nich lśniąca skorupka.
  10. Placki z brukwi z sosem (np. pesto z natki marchwi) i z karmelizowaną młodą marchewkę. Posypuję startym chrzanem.