Ryż po persku – najlepszy na świecie
Ryż po persku to ryż ugotowany w sposób idealny. Oprócz otwartości, serdeczności i życzliwości, Irańczycy powinni otrzymać również medal za najlepszy ryż na świecie! Niesamowicie sypki, lekki jak puch, pachnący szafranem i ozdobiony berberysem. Ryż jest bardzo ważny w kuchni Persów – podawany właściwie do każdego posiłku. Jadany łyżką i widelcem. Gdy pierwszy raz spróbowałam w Iranie tak pysznego ryżu, wiedziałam, że będę musiała przyrządzić podobny w domu. Ważnymi etapami jest przede wszystkim dokładne i delikatne wypłukanie ryżu, później zaś jego moczenie, najlepiej całą noc. Kolejne kroki też są ważne, ale wszystko opisuję dokładnie poniżej. Niestety, nie mogłam go udekorować świeżym berberysem, a ten suszony nie wyglądał zbyt dobrze, więc dodałam trochę pestek granatu. Naprawdę warto spróbować tego wyśmienitego ryżu!
RYŻ PO PERSKU – SKŁADNIKI:
- 2 kubki ryżu basmati (u mnie 250 gramów)
- 6 kubków wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1 duży ziemniak
- oliwa z oliwek, kilka łyżek
- szczypta szafranu (opcjonalnie)
- suszony berberys (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż płuczemy kilka razy około 4, 6.
- Zalewamy wodą, dodajemy sól i odstawiamy na 2 godziny, można moczyć całą noc.
- Namoczony ryż odcedzamy.
- Osobno gotujemy 6 kubków wody w garnku.
- Gdy woda zacznie wrzeć wsypujemy ryż.
- Ryż gotujemy kilka minut około 6-8 min. Powinien być „al dente” i wypływać na zewnątrz.
- Odcedzamy ryż i od razu zalewamy zimną wodą na sicie, by zatrzymać proces gotowania.
- Do garnka z grubszym dnem wlewamy olej. Na samo dno kładziemy pocięty na talarki ziemniak.
- Ryż wsypujemy do garnka, ale nie ubijamy go, ani nie układamy łyżką.
- Wierzch ryżu skrapiamy oliwą. Przykrywkę do garnka obwijamy czystą ściereczką i szczelnie zamykamy garnek. Para nie może się wydostawać na zewnątrz, powinna gotować ryż wewnątrz garnka.
- Ryż gotujemy jeszcze około 40 -50 minut na naprawdę małym ogniu, pod szczelnym przykryciem.
- Niteczki szafranu oraz kilka łyżek gorącej wody mieszamy i odstawiamy, Szafran powinien bardzo szybko zafarbować wodę. Jeżeli nie mamy szafranu, można użyć kurkumy lub pominąć ten krok.
- Gdy ryż już będzie gotowy, mniejszą jego część mieszamy z szafranową wodą. Zyska dzięki temu piękny, żółty kolor.
- Na białą część ryżu wsypujemy żółtą. Dekorujemy berberysem lub granatem.