Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Sałatka z kaszą bulgur i brokułami to szybka propozycja zdrowego i lekkiego posiłku. Świetnie pasuje jako dodatek do bliskowschodnich past, takich jak hummus, muhammara i baba ganoush . Urozmaici wiele posiłków i imprez, pojawiła się na wpisie o mezze party.

SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I BROKUŁAMI – SKŁADNIKI NA 3,4 PORCJE:

  • 150 gramów kaszy bulgur
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki harissy lub mniej, w zależności od upodobań (może być ewentualnie sambal oelek lub inny ostry sos lub pastę)
  • pęczek szczypiorku
  • duża garść mięty
  • duża garść kolendry – można zamienić na natkę pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • owoce z 1 granatu
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól

Sałatka z kaszą z bulgur i brokułami_-4

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę bulgur gotujemy.
  2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze około kilku minut z niewielkim dodatkiem soli (około 5-7 minut). Powinien być chrupki i zielony. Ugotowany na parze, przelewamy zimą wodą, by go zahartować.
  3. Szczypiorek drobno kroimy. Zioła tniemy na mniejsze kawałki
  4. Ugotowaną i przestudzoną kaszę bulgur mieszamy z harissą, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Dodajemy brokuł i połowę z owoców granatu – mieszamy.
  6. Drugą połową owoców grantu posypujemy gotową sałatkę.

Inne sałatki na blogu:

Zielona sałatka z agrestem

Sałatka z pomidorów i malin – letnia i lekka

Kuskus z fasolką szparagową

Sushi bowl – sushi bez zawijania

Kuskus z kalafiora