Zdrowe ciastka z gruszkami i kardamonem

Zdrowe ciastka z gruszką i kardamonem – banalnie proste w przygotowaniu i pięknie pachnące. Nie dodałam do nich żadnych tłuszczy i białego cukru. Całość scalają starte gruszki a energii dodają nasiona: słonecznik i pestki dyni. Są przyjemną przekąską, sycącą i zdrową. 

zdrowe ciastkaZDROWE CIASTKA Z GRUSZKAMI I KARDAMONEM – SKŁADNIKI NA OK. 15 CIASTEK:

  • 100 gramów mąki owsianej
  • 15 – 18 łyżek płatków owsianych
  • 2 średnie dojrzałe i soczyste gruszki, ok. 400 gramów. Od ich soczystości zależy ilość dodanych łyżek płatków owsianych
  • 1.5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 5 łyżek łuskanego słonecznika
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszki tarkuję na tarce o grubych oczkach.
  2. Do startych gruszek dodaję słonecznik, pestki dyni, rodzynki, syrop klonowy, sodę i kardamon. Mieszam.
  3. Do masy dodaję mąkę owsianą oraz płatki owsiane. Płatki dodaję stopniowo, masa powinna być dość gęsta.
  4. Na papier do pieczenia wykładam masę łyżką, na jedno ciasteczko przypada około 1 łyżka.
  5. Piekę w 180 stopniach około 25 minut.

Dodatkowo zrobiłam szybką polewę/oszukany karmel. Do dwóch łyżek tahini dodam 2 łyżeczki syropu klonowego, zmieszałam i polałam upieczone ciastka.

Gruszkowe ciastka

Inne ciastka na blogu:

Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami

Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia