Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami
Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej – bez nabiału, bez zbędnych kalorii, są zdrową alternatywą dla pełnych tłuszczu palmowego i cukru słodyczy dostępnych w sklepach. Cudownie miękkie, czekoladowe przełamane kwaśnymi porzeczkami. Robi się je śmiesznie szybko i bezproblemowo, bazą jest ugotowana kasza jaglana, jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych 🙂 Pamiętam swoje pierwsze gotowanie kaszy jaglanej, której wcześniej nie przepłukałam, była gorzka i naprawdę niedobra. Dlatego tak ważne jak dokładne jej przepłukanie przed gotowaniem. Jeżeli więc macie ochotę na czekoladowe ciasteczka bez wyrzutów sumienia, łapcie przepis.
CZEKOLADOWE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI – SKŁADNIKI NA OKOŁO 16 SZTUK:
- 200 gramów suchej kaszy jaglanej (około 1 kubek)
- 100 gramów czerwonych porzeczek
- 4 – 6 łyżek syropu z daktyli lub dowolnego, zdrowego dosładzacza
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mała szczypta soli, która podkreśli słodki smak
- 50 ml mleka roślinnego, ja użyłam mleka z kaszy jaglanej (opcjonalnie, gdy masa nie chce się zbyt dobrze miksować)
Polewa:
- 4 – 5 kostek gorzkiej czekolady, o dużej zawartości kakao
- 2 -3 łyżki mleka roślinnego, w zależności czy polewa jest bardzo gęsta.
PRZYGOTOWANIE:
- Kasze jaglaną dokładnie płuczę w zimnej wody.
- Zalewam 2 kubkami wody (stosunek kaszy do wody 1:2) i gotuję na małym ogniu.
- Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Studzę kaszę.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Blenduję ostudzoną kaszę z resztą składników. Jeżeli kasza nie chce się miksować dodaję mleko.
- Wsypuję do masy porzeczki i ostrożnie mieszam szpatułką, by nie uszkodzić owoców.
- Wilgotnymi rękoma formuję niewielkie kulki, wielkości piłki pingpongowej.
- Kulki lekko spłaszczam i wykładam na blachę z papierem do pieczenia.
- Ciastka piekę około 40 minut. Sprawdzam je w trakcie pieczenia, czy nie przypalają się.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i powstałą polewą czekoladową polewam i ozdabiam ostudzone ciastka. Ja na swoje ciasteczka ułożyłam też świeże porzeczki, które wyglądają jak klejnoty 🙂
Inne przepisy na zdrowe desery: