Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami

Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej – bez nabiału, bez zbędnych kalorii, są zdrową alternatywą dla pełnych tłuszczu palmowego i cukru słodyczy dostępnych w sklepach. Cudownie miękkie, czekoladowe przełamane kwaśnymi porzeczkami. Robi się je śmiesznie szybko i bezproblemowo, bazą jest ugotowana kasza jaglana, jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych 🙂 Pamiętam swoje pierwsze gotowanie kaszy jaglanej, której wcześniej nie przepłukałam, była gorzka i naprawdę niedobra. Dlatego tak ważne jak dokładne jej przepłukanie przed gotowaniem. Jeżeli więc macie ochotę na czekoladowe ciasteczka bez wyrzutów sumienia, łapcie przepis. 

czekoladowe ciastka z kaszą jaglaną CZEKOLADOWE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI – SKŁADNIKI NA OKOŁO 16 SZTUK:

  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej (około 1 kubek)
  • 100 gramów czerwonych porzeczek
  • 4 – 6 łyżek syropu z daktyli  lub dowolnego, zdrowego dosładzacza
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli, która podkreśli słodki smak
  • 50 ml mleka roślinnego, ja użyłam mleka z kaszy jaglanej (opcjonalnie, gdy masa nie chce się zbyt dobrze miksować)

Polewa:

  • 4 – 5 kostek gorzkiej czekolady, o dużej zawartości kakao
  • 2 -3 łyżki mleka roślinnego, w zależności czy polewa jest bardzo gęsta.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kasze jaglaną dokładnie płuczę w zimnej wody.
  2. Zalewam 2 kubkami wody (stosunek kaszy do wody 1:2) i gotuję na małym ogniu.
  3. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Studzę kaszę.
  4. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  5. Blenduję ostudzoną kaszę z resztą składników. Jeżeli kasza nie chce się miksować dodaję mleko.
  6. Wsypuję do masy porzeczki i ostrożnie mieszam szpatułką, by nie uszkodzić owoców.
  7. Wilgotnymi rękoma formuję niewielkie kulki, wielkości piłki pingpongowej.
  8. Kulki lekko spłaszczam i wykładam na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Ciastka piekę około 40 minut. Sprawdzam je w trakcie pieczenia, czy nie przypalają się.
  10. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i powstałą polewą czekoladową polewam i ozdabiam ostudzone ciastka. Ja na swoje ciasteczka ułożyłam też świeże porzeczki, które wyglądają jak klejnoty 🙂

Inne przepisy na zdrowe desery: 

Truskawkowa panna cotta – bez nabiału i cukru

Cytrynowo bazyliowa granita – mroźne orzeźwienie

Migdałowa polenta z borówkami