Kawior z bakłażana z Kaukazu
Kawior z bakłażana (икра баклажана) to warzywna pasta, która jest popularna w Rosji, Gruzji czy Armenii oraz innych, byłych republikach ZSRR. W Rosji kawior z bakłażana pojawił się w XVII wieku i na stałe zadomowił się w spiżarniach wekowany w słoikach i na sklepowych półkach w puszkach. Bakłażanowy kawior to kultowe, radzieckie danie. Warzywna przystawka świetnie pasuje do pieczywa, na ciepło i na zimno. Nic więc dziwnego, że polubiono ją także w ościennych krajach. Dziś podaję kawior z bakłażana w gruzińskim stylu. Ma wspaniały dymny aromat a dzięki kolendrze i innym charakterystycznym dla regionu przypraw, staje się bliższy kuchni Kaukazu.
KAWIOR Z BAKŁAŻANA – SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany – około 500 – 600 gramów
- 1 czerwona papryka
- pół czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka kolendry lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżeczka chmeli- suneli( lub po malutkiej szczypcie kolendry, bazylii, kopru włoskiego, majeranku, ostrej papryki)
- pół łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach Wraz z papryka opalamy nad kuchenką, tak długo aż warzywa będą miękkie a ich skóra wyraźnie będzie opalona.
- Opalone warzywa najlepiej włożyć do miski i szczelnie owinąć kawałkiem folii. Po kilkunastu minutach skórka będzie z nich odchodzić bez problemu.
- Paprykę kroimy na niedużą kostkę. Bakłażan najlepiej rozetrzeć widelcem.
- Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno. Dorzucamy do warzyw.
- Przyprawy rozcieramy w moździerzu razem z solą. Dodajemy do reszty,
- Zioła szatkujemy i również dodajemy do warzyw.
- Jeszcze tylko olej i smakujemy, czy wszystko jest dobrze doprawione.
- Chłodzimy około 2 godzin, podajemy z pieczywem.