Chłodnik na zakwasie buraczanym

Wróciły upały a wraz z nimi moje ulubione zupy – chłodniki! Chłodnik na zakwasie buraczanym to brat chłodnika litewskiego. Jest jednak nieco lżejszy i nieco zdrowszy, dzięki dodatkowi zakwasu buraczanego. Zakwas z buraków większość z nas robi przed świętami Bożego Narodzenia, jednak coraz popularniejsze jest picie zakwasu przez cały rok. I bardzo dobrze! To pyszna i zdrowa rzecz – podnosi odporność i oczyszcza organizm. Chłodniki na bazie zakwasu to nie taka oczywistość, jednak na wschodzie częściej przyrządza się tę zupę właśnie w taki sposób. Warto dodać kiszonych buraków, które pozostają z zakwasu – są bardzo smaczne. Można je dodawać do sałatek czy do bigosów. Mnie się już zdarzyło zrobić bigos z kiszonych buraków i był bardzo smaczny.

chłodnik na zakwasieCHŁODNIK NA ZAKWASIE Z BURAKÓW – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 500 ml zakwasu buraczanego (np z tego przepisu ZAKWAS BURACZANY)
  • 300 gramów buraków kiszonych (można zastąpić normalnymi) plus 200 gramów normalnych
  • 1 pęczek botwinki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego produktu słodzącego
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskego
  • 2 łyżki chrzanu dobrej jakości
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • pęczek rzodkiewek
  • mały, zielony ogórek
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku

chłodnik na zakwasiechłodnik na zakwasiePRZYGOTOWANIE:

  1. Do gotowego bulionu warzywnego wlewam zakwas buraczany.
  2. Buraczki kroję w kostkę.
  3. Botwinkę drobno kroję.
  4. Do wszystkiego dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Gotuję.
  5. Doprawiam syropem, solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję też chrzan.
  6. Warzywa powinny stracić swoją surowość. Ja lubię gdy są jeszcze lekko chrupiące.
  7. Zupę studzę, później chłodzę w lodówce.
  8. Przed podaniem, szczypiorek,koperek, ogórek i rzodkiewkę bardzo drobno kroję i dodaje do chłodnika
  9. Podaję z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym chlebem.
  • przepis podpatrzony w książce „Kaukasis” i  zmodyfikowany pod moje smaki
  • jeżeli chłodnik jest za mało wyrazisty w smaku należy go doprawić solą, pieprzem i większa ilością soku z cytryny

Inne chłodniki na blogu: 

Gazpacho z arbuzem – orzeźwiający chłodnik

Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym