Rustykalna tarta z morelami i tymiankiem

Tarta z morelami i tymiankiem. Krucha, słodka i bardzo prosta. Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie obraz. Chciałam poćwiczyć pracę ze światłem w stylu chiaroscuro i natknęłam się na dzieło Caravaggio „Chłopiec obierający owoce”. Szybko w głowie połączyłam morele z tartą i tymiankiem. Zagniotłam ciasto, zrobiłam morelowe powidła i upiekłam. Wyszła bardzo prosta, smaczna tarta, w sam raz na popołudnie z herbatą. Do jej zrobienia użyłam mąki żytniej i orkiszowej, a dosładzałam cukrem kokosowym, który oczywiście można wymienić na dowolny produkt słodzący. 

Tarta z morelami

TARTA Z MORELAMI I TYMIANKIEM – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 150 gramów mąki orkiszowej
  • 20 gramów mąki kukurydzianej
  • 40 gramów cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 50 gramów schłodzonego oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ( 2 gramy)
  • szczypta soli
  • 150 ml zimnej wody (dodawałam stopniowo w trakcie zagniatania ciasta)
  • 500 gramów słodkich i dojrzałych moreli
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub dowolnego syropu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • kilka moreli do położenia na wierzchu tarty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie mąki mieszam, dodaje cukier kokosowy, szczyptę soli oraz sodę.
  2. Dodaję olej kokosowy i zaczynam zagniatać ciasto szybkimi ruchami.
  3. Stopniowo dodaję wody – ciasto powinno być elastyczne.
  4. Ciasto formuję w kulę, owijam papierem lub folią i wkładam do lodówki na około 20 minut.
  5. Morele pozbawiam pestek, kroję na większe kawałki.
  6. Wrzucam owoce do garnka z grubszym dnem, dodaję cukier kokosowy i tymianek oraz 100 ml wody.
  7. Gotuję morelową konfiturę aż owoce się rozpadną i będzie gęsta.
  8. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia, na którym się będzie piec. Można użyć drugiego arkuszu papieru – nakładam na ciasto i w ten sposób ułatwiam sobie wałkowanie.
  9. Morelowa konfitura zdążyła już nieco ostygnąć. Nakładam go na środek ciasta, zostawiając kilkucentymetrowy odstęp.Tarta z morelami
  10. Brzegi ciasta zawijam do środka, zostawiając otwór w środku. Ja położyłam jeszcze dodatkowo przepołowione morele. Tarta z morelami
  11. Piekę w 180-200 stopniach przez około 30 minut. Ciasto powinno się zarumienić.

A poniżej moje ćwiczenie 😉

Boy peeling fruit

Inne desery na blogu:

Brownie z malinami – wegańskie i bezglutenowe

Muffiny z jeżynami na słodki początek dnia

Czekoladowe ciastka z kaszy jaglanej z porzeczkami

Cytrynowo bazyliowa granita – mroźne orzeźwienie

Truskawkowa panna cotta – bez nabiału i cukru