Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów
Ajoblanco to zmielone migdały połączone z czosnkiem, oliwą i czerstwym chlebem, tak w skrócie. Kremowa zupa o orzechowym smaku, lekka i zaskakująca. Ajoblanco jest nazywane także białym gazpacho. To bardzo elegancka zupa, aksamitna, podawana z winogronami, lekko pikantna. Na upalne wieczory – idealna. Plasuje się bardzo wysoko w moim osobistym rankingu chłodników wszelakich:) Podaję ją z winogronami, których słodycz doskonale przełamuje smak zupy. Winogrona dodaje się w Maladze, w Grenadzie zaś podaje się pieczonego ziemniaka. Cóż to jest za zupa!
AJOBLANCO – HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z MIGDAŁÓW-SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 200 gramów migdałów ( w całości)
- pół litra wody
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów czerstwego chleba/bułki (u mnie pół bagietki)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu sherry (ewentualnie octu balsamicznego)
- sól
Do podania:
- winogrona
- oliwa z oliwek
- świeże pieczywo
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Migdały zalewam ciepłą wodą i zostawiam na kilkanaście minut.
- Czerstwy chleb lub bułkę również zalewam wodą, by zmiękła.
- Po upływie około 15 minut, odsączam migdały z wody i obieram ze skórek.
- Miksuję migdały razem z odsączonym chlebem oraz ząbkami czosnku.
- Dodaję wodę – miksuję.
- Na sam koniec dość cienką strużką dodaję oliwę.
- Całość miksuję na aksamitną, gładką zupę.
- Pod koniec doprawiam solą i octem shery.
- Przed podaniem warto dobrze schłodzić ajoblanco.
- Podaję z winogronami i świeżym pieczywem.
Inne chłodniki na blogu: