Ajoblanco – doskonały hiszpański chłodnik z migdałów

Ajoblanco to zmielone migdały połączone z czosnkiem, oliwą i czerstwym chlebem, tak w skrócie. Kremowa zupa o orzechowym smaku, lekka i zaskakująca. Ajoblanco jest nazywane także białym gazpacho. To bardzo elegancka zupa, aksamitna, podawana z winogronami, lekko pikantna. Na upalne wieczory – idealna. Plasuje się bardzo wysoko w moim osobistym rankingu chłodników wszelakich:) Podaję ją z winogronami, których słodycz doskonale przełamuje smak zupy. Winogrona dodaje się w Maladze, w Grenadzie zaś podaje się pieczonego ziemniaka. Cóż to jest za zupa!

ajoblancoAJOBLANCO – HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z MIGDAŁÓW-SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 200 gramów migdałów ( w całości)
  • pół litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gramów czerstwego chleba/bułki (u mnie pół bagietki)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry (ewentualnie octu balsamicznego)
  • sól

Do podania: 

  • winogrona
  • oliwa z oliwek
  • świeże pieczywo
  • kostki lodu

ajoblanco

PRZYGOTOWANIE:

  1. Migdały zalewam ciepłą wodą i zostawiam na kilkanaście minut.
  2. Czerstwy chleb lub bułkę również zalewam wodą, by zmiękła.
  3. Po upływie około 15 minut, odsączam migdały z wody i obieram ze skórek.
  4. Miksuję migdały razem z odsączonym chlebem oraz ząbkami czosnku.
  5. Dodaję wodę – miksuję.
  6. Na sam koniec dość cienką strużką dodaję oliwę.
  7. Całość miksuję na aksamitną, gładką zupę.
  8. Pod koniec doprawiam solą i octem shery.
  9. Przed podaniem warto dobrze schłodzić ajoblanco.
  10. Podaję z winogronami  i świeżym pieczywem.

Inne chłodniki na blogu:

Chłodnik na zakwasie buraczanym

Gazpacho z arbuzem – orzeźwiający chłodnik

Chłodnik z ogórków ze szczawikiem zajęczym