Zdrowe ciastka z gruszkami i kardamonem
Zdrowe ciastka z gruszką i kardamonem – banalnie proste w przygotowaniu i pięknie pachnące. Nie dodałam do nich żadnych tłuszczy i białego cukru. Całość scalają starte gruszki a energii dodają nasiona: słonecznik i pestki dyni. Są przyjemną przekąską, sycącą i zdrową.
ZDROWE CIASTKA Z GRUSZKAMI I KARDAMONEM – SKŁADNIKI NA OK. 15 CIASTEK:
- 100 gramów mąki owsianej
- 15 – 18 łyżek płatków owsianych
- 2 średnie dojrzałe i soczyste gruszki, ok. 400 gramów. Od ich soczystości zależy ilość dodanych łyżek płatków owsianych
- 1.5 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
- 5 łyżek łuskanego słonecznika
- 5 łyżek pestek dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki tarkuję na tarce o grubych oczkach.
- Do startych gruszek dodaję słonecznik, pestki dyni, rodzynki, syrop klonowy, sodę i kardamon. Mieszam.
- Do masy dodaję mąkę owsianą oraz płatki owsiane. Płatki dodaję stopniowo, masa powinna być dość gęsta.
- Na papier do pieczenia wykładam masę łyżką, na jedno ciasteczko przypada około 1 łyżka.
- Piekę w 180 stopniach około 25 minut.
Dodatkowo zrobiłam szybką polewę/oszukany karmel. Do dwóch łyżek tahini dodam 2 łyżeczki syropu klonowego, zmieszałam i polałam upieczone ciastka.
Inne ciastka na blogu: