Zupa krem z topinamburu z gruszką i orzechami
Są takie mariaże, które zawsze są udane i cieszą się powodzeniem. Truskawki i ocet balsamiczny, pomidor i bazylia, topinambur i gruszka. Topinambur bardzo się lubi z soczystą i słodką gruszką oraz orzechami. Takie połączenie to pewnik w sałatce, więc dlaczego nie ugotować takiej zupy? Serwuję dziś taką prostą, niezupełnie zwyczajną zupę krem. Pierwsze co mi się z nią kojarzy to stwierdzenie – brzydka, ale dobra. Oj, ten kolor nie jest urodziwy, ale ta zupa nie ma zachwycać wyglądem a zdrowo sycić i smakować. Ja na potrzeby fotografii kulinarnej przyozdobiłam ją pieczoną gruszką, ale natka pietruszki czy rozmaryn też się świetnie dogadają.
ZUPA KREM Z TOPINAMBURU – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2,5 litra wywaru warzywnego
- 800 gramów topinamburu
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża gruszka
- 1 średnia cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję w kostkę.
- Ziemniaki obieram kroję w kostkę.
- Topinambur obieram i kroję w plasterki.
- Na rozgrzany olej (najlepiej większego garnka) wrzucam cebulę i chwilę smażę do zeszklenia.
- Wrzucam ziemniaki i topinambur i smażę do momentu jak się lekko zezłocą.
- Zalewam wywarem warzywnym, dodaję gałkę muszkatołową.
- Dodaję gruszkę.
- Gotuję wszystko na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 minut)
- Miksuję wszystko na gładki krem. Smakuję i doprawiam solą, pieprzem.
- Podaję z orzechami włoskimi.
Inne przepisy na zupy: