Zupa krem z topinamburu z gruszką i orzechami

Są takie mariaże, które zawsze są udane i cieszą się powodzeniem. Truskawki i ocet balsamiczny, pomidor i bazylia, topinambur i gruszka. Topinambur bardzo się lubi z soczystą i słodką gruszką oraz orzechami. Takie połączenie to pewnik w sałatce, więc dlaczego nie ugotować takiej zupy? Serwuję dziś taką prostą, niezupełnie zwyczajną zupę krem. Pierwsze co mi się z nią kojarzy to stwierdzenie – brzydka, ale dobra. Oj, ten kolor nie jest urodziwy, ale ta zupa nie ma zachwycać wyglądem a zdrowo sycić i smakować. Ja na potrzeby fotografii kulinarnej przyozdobiłam ją pieczoną gruszką, ale natka pietruszki czy rozmaryn też się świetnie dogadają.

ZUPA KREM Z TOPINAMBURU – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 800 gramów topinamburu
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża gruszka
  • 1 średnia cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w kostkę.
  2. Ziemniaki obieram kroję w kostkę.
  3. Topinambur obieram i kroję w plasterki.
  4. Na rozgrzany olej (najlepiej większego garnka) wrzucam cebulę i chwilę smażę do zeszklenia.
  5. Wrzucam ziemniaki i topinambur i smażę do momentu jak się lekko zezłocą.
  6. Zalewam wywarem warzywnym, dodaję gałkę muszkatołową.
  7. Dodaję gruszkę.
  8. Gotuję wszystko na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 minut)
  9. Miksuję wszystko na gładki krem. Smakuję i doprawiam solą, pieprzem.
  10. Podaję z orzechami włoskimi.

Inne przepisy na zupy: