Adżapsandali – aromatyczny, gruziński chaos

Adżapsandali podobne jest do francuskiego ratatouille. Różni się przyprawami, które potrafią zmienić każde dane w coś zupełnie innego. W Gruzji, gdy ktoś pyta znajomego „co słychać”, można odpowiedzieć „całkowite adżapsandali”, co oznacza chaos, bałagan. I takie jest warzywne adżapsandali, panuje tam niezły chaos, ale w pełni kontrolowany. Przepis ten można zrobić bardzo szybko, ale warto zintensyfikować smak dania osobno rumieniąc cebulę i czosnek, osobno pozostałe warzywa. Dodatkowy smak pochodzi także z podprażenia przypraw na suchej patelni. Ważny jest tutaj dobór przypraw – kozieradka, odrobina kuminu, szczypta szafranu i ziół, by nasze adżapsandali w pełnej harmonii  zagrało wszystkimi zapachami i aromatami. Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki Olii Hercules „Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu”. Adżapsandali

ADŻAPSANDALI – SKŁADNIKI:

Warzywa:

  • 1 duży bakłażan pocięty na plastry
  • 2 ziemniaki pocięte na cienkie plasterki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała papryczka chilli, ewentualnie chilli w proszku ok. 1/4 łyżeczki
  • 1 duża cebula pocięta w dość cienkie pióra
  • 3 ząbki czosnku ( dwa ząbki pokrojone dość grubo, jeden w całości)
  • około 100 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów lub 2 duże, bez skórki, przetarte przez sito

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 płaska łyżeczka kozieradki
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta suszonego cząbru
  • szczypta cukru
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Zioła:

  • pęczek kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku

Dodatkowo:

  • olej roślinny/oliwa z oliwek do smażenia, kilka łyżek
  • chrupiący, świeży chleb do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę wraz z dwoma ząbkami czosnku oraz pociętą papryczką chilli wrzucam na rozgrzany olej( około 2 łyżki)
  2. Karmelizuję cebulę przez około 15 minut na niewielkim ogniu, uważam, by się nie spaliła.
  3. Zdejmuję cebulę i odkładam do miseczki. Do tego samego garnka wlewam kolejne kilka łyżek oleju roślinnego. Wrzucam pocięte warzywa: ziemniak, papryki, bakłażan i fasolkę szparagową. Obsmażam wszystko przez kilka minut.
  4. Dodaję usmażoną cebulę i czosnek, następnie pomidory oraz przyprawy. Zalewam wszystko kubkiem wody.
  5. Na suchej patelni uważnie prażę kozieradkę i kolendrę, dorzucam do dania.
  6. W moździerzu ucieram szczyptę szafranu z solą, dodaję troszkę wody, mieszam i dodaję całość do garnka.
  7. Duszę wszystko około 30-40 minut.
  8. 1 ząbek czosnku rozcieram w moździerzy z natką pietruszką, koperkiem, kolendrą, dodaję łyżeczkę oleju. Tę pastę dodaję na sam koniec, przed podaniem,  do ciepłych warzyw.
  9. Adżapsandali podaję z chrupiącym chlebem.

Adżapsandali