Kushari – wielokulturowy Egipt na talerzu
Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu. Brzmi trochę dziwacznie, ale jest bardzo smacznym, egipskim i wbrew pozorom nieskomplikowanym daniem. Kushari przyjęło się w Egipcie w XIX wieku, widać w nim wyraźnie wpływy włoskie i indyjskie. Pochodzi z czasów boomu gospodarczego i jest świadectwem kosmopolitycznego Egiptu oraz zderzeniu wielu kultur. Do Egiptu trafiło za sprawą brytyjskich oddziałów, którzy podobne jadali w Indiach. Włosi wprowadzili do kushari makaron, Egipcjanie dodali smażoną cebulę i octowo-czosnkowy sos. Kushari rozpowszechniło się głównie jako danie dla robotników, sprzedawane na ulicach i targach, z czasem zaczęto przygotowywać je w domach i restauracjach. Jest bardzo sycące i pięknie pachnie przyprawami. Spróbujcie!
KUSHARI – SKŁADNIKI:
- 150 gramów ryżu basmati
- 150 gramów soczewicy zielonej lub brązowej
- 120 gramów makaronu (najlepiej kolanka, ale oczywiście każdy inny będzie dobry)
- 300 gramów ugotowanej ciecierzycy
- 3 cebule + 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
sos pomidorowy:
- 450 – 500 gramów pomidorów z puszki, pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sproszkowanych goździków
- 1/4 łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Sos octowo-czosnkowy:
- pół szklanki wody
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelnie z oliwą wrzucam pociętą na pióra cebulę. Cebulę można przed wrzuceniem obtoczyć w mącę, będzie wtedy bardziej chrupka.
- Ryż płuczę i gotuję razem z soczewicą (można oczywiście odzienie).
- Czas na sos pomidorowy. Do garnka z pomidorami dodaję łyżkę octu, wszystkie przyprawy oraz pół szklanki wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę wszystko na małym ogniu.
- Czas na sos z octem, czosnkiem i przyprawami. Czosnek przeciskam przez praskę, przyprawy ucieram w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Gotuję makaron al dente.
- Czas na warstwowe wyłożenie kushari – na sam spód kładę ugotowany ryż z soczewicą, Polewam całość dressingiem. Później makaron, który także nim skrapiam. Kolejny jest sos pomidorowy (część zostawiam osobno)
- Całość posypuję ciecierzycą oraz usmażoną cebulą. Można także dodać natkę pietruszki.