Kushari – wielokulturowy Egipt na talerzu

Ryż, soczewica, makaron i ciecierzyca w jednym daniu. Brzmi trochę dziwacznie, ale jest bardzo smacznym, egipskim i wbrew pozorom nieskomplikowanym daniem. Kushari przyjęło się w Egipcie w XIX wieku, widać w nim wyraźnie wpływy włoskie i indyjskie. Pochodzi z czasów boomu gospodarczego i jest świadectwem kosmopolitycznego Egiptu oraz zderzeniu wielu kultur. Do Egiptu trafiło za sprawą brytyjskich oddziałów, którzy podobne jadali w Indiach. Włosi wprowadzili do kushari makaron, Egipcjanie dodali smażoną cebulę i octowo-czosnkowy sos. Kushari rozpowszechniło się głównie jako danie dla robotników, sprzedawane na ulicach i targach, z czasem zaczęto przygotowywać je w domach i restauracjach. Jest bardzo sycące i pięknie pachnie przyprawami. Spróbujcie! 

kushari

KUSHARI – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów ryżu basmati
  • 150 gramów soczewicy zielonej lub brązowej
  • 120 gramów makaronu (najlepiej kolanka, ale oczywiście każdy inny będzie dobry)
  • 300 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 3 cebule + 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

sos pomidorowy:

  • 450 – 500 gramów pomidorów z puszki, pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Sos octowo-czosnkowy:

  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelnie z oliwą wrzucam pociętą na pióra cebulę. Cebulę można przed wrzuceniem obtoczyć w mącę, będzie wtedy bardziej chrupka.
  2. Ryż płuczę i gotuję razem z soczewicą (można oczywiście odzienie).
  3. Czas na sos pomidorowy. Do garnka z pomidorami dodaję łyżkę octu, wszystkie przyprawy oraz pół szklanki wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę wszystko na małym ogniu.
  4. Czas na sos z octem, czosnkiem i przyprawami. Czosnek przeciskam przez praskę, przyprawy ucieram w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  5. Gotuję makaron al dente.
  6. Czas na warstwowe wyłożenie kushari – na sam spód kładę ugotowany ryż z soczewicą, Polewam całość dressingiem. Później makaron, który także nim skrapiam. Kolejny jest sos pomidorowy (część zostawiam osobno)
  7. Całość posypuję ciecierzycą oraz usmażoną cebulą. Można także dodać natkę pietruszki.