Banh Mi
Banh mi – wietnamska kanapka, połączenie francuskiej bagietki i azjatyckiego wnętrza. Do środka chrupiącej bagietki wkłada się mięso lub tofu i wypełnia się piklowanymi warzywami. Dodaje się świeżego ogórka, sporo świeżej kolendry i pyszny sos majonezowy. Kanapka Banh Mi z tofu to połączenie chrupiącej bagietki, aksamitnego tofu i świeżych warzyw: ogórków i marchewki. Dość wyraźne w smaku tofu zbalansowane kremowym majonezem i chrupiącymi warzywami.
Składniki:
- 1 większa bagietka (ok. 350 gramów)
Tofu – maryanata:
- 2 kostki tofu (2×180 gramów)
- 1 starta łyżka imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru/syropu z agawy/syropu klonowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Warzywa:
- ogórek szklarniowy
- pęczek świeżej kolendry.
Pikle:
- większa marchewka pocięta na słupki
- mały pęczek rzodkiewek pociętych na plasterki
- 300 ml wody
- 6 łyżek octu jabłkowego/winnego
- 3 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- gwiazdka anyżu.
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 1,5 łyżeczki srirachy
- 3 łyżki soku z limonki
- skórka z limonki.
Dodatkowo:
- orzeszki ziemne (opcjonalnie)
- sezam
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na marynatę mieszam, podgrzewam. Zalewam nią marchewkę i rzodkiewkę. Zostawiam na minimum godzinę.
- Tofu tnę na grubsze plastry. Składniki marynaty dokładnie mieszam i dokładnie pokrywam nią tofu, Warto nieco dłużej marynować tofu, minimum 30 mint.
- Tak przygotowane tofu piekę lub smażę na niewielkiej ilości oleju.
- Gdy marynata i tofu odpoczywają, mieszam składniki na sos.
- Ogórki tnę w plasterki.
- Bagietkę przepoławiam na pół. Podpiekam kilka minut w piekarniku lub na patelni.
- Ciepłą i chrupiącą bagietkę wypełniam sosem, warzywami i tofu oraz świeżą kolendrą. Opcjonalnie posypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.
WSKAZÓWKI:
- Piklowanych warzyw warto zrobić więcej, są naprawdę smaczne i można je dodawać do innych kanapek, hummusu czy warzywnych past.
Inna pyszna kanapka na blogu: