Batata harra – pikantne ziemniaki z Libanu
Pieczone ziemniaki w chrupiącej, pikantnej i świeżej panierce. Kilka przypraw i ziół sprawia, że znane wszystkim pyry zamieniają się w orientalną, pyszną przekąskę. Batata harra – przystawka pochodząca z libańskiej kuchni, gdzie kolendra, czosnek i sok z cytryny grają pierwsze skrzypce. W batata harra znajdziemy wszystkie te składniki. Całość sprawia, że ziemniaki nie są za tłuste a dodatki dodają im lekkości. Doskonały dodatek do dania głównego lub sałatki.
BATATA HARRA – SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/4 łyżeczki (lub nieco więcej) chilli w proszku, może też być świeża papryczka
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 4 łyżki oleju roślinnego plus olej do pieczenia (można zastąpić oliwą, która nadaje się do smażenia)
- sól i pieprz
- natka pietruszki i świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy je na większą kostkę.
- Smarujemy je olejem, posypujemy solą i pieprzem.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Ziemniaki powinny być miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Uważamy, żeby się nie przypalił.
- Przyprawy rozbijamy w moździerzu, dodajemy do czosnku. Smażymy wszystko na małym ogniu.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny.
- Mieszamy czosnek z przyprawami z ziemniakami.
- Podajemy ze świeżą natką pietruszką i kolendrą.