Chłodnik na zakwasie buraczanym
Wróciły upały a wraz z nimi moje ulubione zupy – chłodniki! Chłodnik na zakwasie buraczanym to brat chłodnika litewskiego. Jest jednak nieco lżejszy i nieco zdrowszy, dzięki dodatkowi zakwasu buraczanego. Zakwas z buraków większość z nas robi przed świętami Bożego Narodzenia, jednak coraz popularniejsze jest picie zakwasu przez cały rok. I bardzo dobrze! To pyszna i zdrowa rzecz – podnosi odporność i oczyszcza organizm. Chłodniki na bazie zakwasu to nie taka oczywistość, jednak na wschodzie częściej przyrządza się tę zupę właśnie w taki sposób. Warto dodać kiszonych buraków, które pozostają z zakwasu – są bardzo smaczne. Można je dodawać do sałatek czy do bigosów. Mnie się już zdarzyło zrobić bigos z kiszonych buraków i był bardzo smaczny.
CHŁODNIK NA ZAKWASIE Z BURAKÓW – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 500 ml zakwasu buraczanego (np z tego przepisu ZAKWAS BURACZANY)
- 300 gramów buraków kiszonych (można zastąpić normalnymi) plus 200 gramów normalnych
- 1 pęczek botwinki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki syropu z agawy lub innego produktu słodzącego
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskego
- 2 łyżki chrzanu dobrej jakości
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo:
- pęczek rzodkiewek
- mały, zielony ogórek
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
- Do gotowego bulionu warzywnego wlewam zakwas buraczany.
- Buraczki kroję w kostkę.
- Botwinkę drobno kroję.
- Do wszystkiego dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Gotuję.
- Doprawiam syropem, solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję też chrzan.
- Warzywa powinny stracić swoją surowość. Ja lubię gdy są jeszcze lekko chrupiące.
- Zupę studzę, później chłodzę w lodówce.
- Przed podaniem, szczypiorek,koperek, ogórek i rzodkiewkę bardzo drobno kroję i dodaje do chłodnika
- Podaję z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym chlebem.
- przepis podpatrzony w książce „Kaukasis” i zmodyfikowany pod moje smaki
- jeżeli chłodnik jest za mało wyrazisty w smaku należy go doprawić solą, pieprzem i większa ilością soku z cytryny
Inne chłodniki na blogu: