Ciecierzyca na ostro z humusem w chlebku pita

Na chłód i mróz idealną receptą jest gorący, domowy posiłek. Jeszcze lepiej, gdy jest solidnie przyprawiony. Dziś u mnie gości ciecierzyca na ostro z humusem. Ugotowałam ją w pomidorowo – paprykowym sosie, dodałam humus i zjadłam to wszystko z domową, świeżą pitą.

Ciecierzyca w picie

Ciecierzyca na ostro – składniki:

  • 250 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kruszonego  chili jalapeno
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • sól

Wykonanie:

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy wszystko z przyprawami. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek.
  2. Do dużego garnka przekładamy cebulę z papryką i przyprawami. Tutaj wchodzi główny gość, czyli odsączona ciecierzyca.
  3. Do całości dodajemy puszkę pomidorów oraz koncentrat. Jeżeli całość jest za gęsta warto dodać 1 szklankę wody.
  4. Gotujemy całość przez około 45 minut. Doprawiamy do smaku.

Ciecierzycę można zajadać z kaszą, chlebem lub w picie. Ja użyłam domową, upieczoną z tego przepisu: przepis na pity.

Ciecierzyca w picie

Dodatki:

  • hummus
  • suszone pomidory
  • pocięta w paseczki sałata lodowa
  • papryczki chilli
  • co głowa podpowie, a kuchnia i podniebienie zniosą

Ciecierzyca w picie

Smacznego!