Ciecierzyca na ostro z humusem w chlebku pita
Na chłód i mróz idealną receptą jest gorący, domowy posiłek. Jeszcze lepiej, gdy jest solidnie przyprawiony. Dziś u mnie gości ciecierzyca na ostro z humusem. Ugotowałam ją w pomidorowo – paprykowym sosie, dodałam humus i zjadłam to wszystko z domową, świeżą pitą.
Ciecierzyca na ostro – składniki:
- 250 gramów ugotowanej ciecierzycy
- 2 papryki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kruszonego chili jalapeno
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka mielonego kuminu
- sól
Wykonanie:
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy wszystko z przyprawami. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek.
- Do dużego garnka przekładamy cebulę z papryką i przyprawami. Tutaj wchodzi główny gość, czyli odsączona ciecierzyca.
- Do całości dodajemy puszkę pomidorów oraz koncentrat. Jeżeli całość jest za gęsta warto dodać 1 szklankę wody.
- Gotujemy całość przez około 45 minut. Doprawiamy do smaku.
Ciecierzycę można zajadać z kaszą, chlebem lub w picie. Ja użyłam domową, upieczoną z tego przepisu: przepis na pity.
Dodatki:
- hummus
- suszone pomidory
- pocięta w paseczki sałata lodowa
- papryczki chilli
- co głowa podpowie, a kuchnia i podniebienie zniosą
Smacznego!